– Naboene pleide å klage over den dårlige lukten, sier administrerende direktør Ola T. Gjørtz i Møllergruppen Eiendom og åpner porten til det nedlagte industriområdet på Skøyen.

– Her luktet det sats og penicillin, sier Gjørtz og byr på en liten luktprøve inne i en av de forlatte fabrikkbygningene til AL Industrier.

Her ble det produsert antibiotika til landbruket inntil produksjonen ifjor høst ble flyttet til Kina. Nå skal fabrikkbygningene rives og stålrørene demonteres for å gjøre plass til eksklusive leiligheter, arkitekttegnet kontorbygg, barnehage, butikker og restauranter. Bare det gamle laboratoriebygget fra 1920 skal bevares.

– Dette er et stykke av Oslo som i flere tiår har vært avstengt for befolkningen og som nå vil bli tilgjengelig. Vi må vel med hånden på hjertet kunne si at vi skal bygge noe som er hyggeligere enn dette, sier Gjørtz.

Kresent publikum

Møllergruppen Eiendom, eid av bilfamilien Møller, kjøpte eiendommen i 2012 for 400 millioner kroner.

– Vi ble veldig entusiastiske da vi fikk høre at Møllergruppen ville ha med seg en boligpartner, sier markedsansvarlig Kristen Rikter-Svendsen i Profier, et eiendomsutviklingsselskap som kontrolleres av Kjell Inge Røkkes tidligere forretningspartner Bjørn Rune Gjelsten.

Bjørn Rune Gjelstens eiendomsselskap Profier gjør en milliardsatsing på Skøyen i Oslo.
Bjørn Rune Gjelstens eiendomsselskap Profier gjør en milliardsatsing på Skøyen i Oslo. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
– Vi kjenner det kresne boligpublikumet i Bærum og på Oslo Vest godt, sier Rikter-Svendsen.

Profier har blant annet har bygget eksklusive boligkompleks både på Høvik og på Bekkestua i Bærum, i tillegg til Tromsøs dyreste blokkbebyggelse.

Det skal bygges totalt opp mot 60.000 kvadratmeter bygningsmasse på 27 mål tomt, omtrent det samme som på det gamle industriområdet Vulkan på Grünerløkka i Oslo, som i dag huser blant annet mathall, boliger, restauranter og næringslokaler.

– Vi skal selge leiligheter for rundt to milliarder kroner, sier Rikter-Svendsen.

Boligformue avgjør

Profier selger i år leiligheter for rundt 1,1 milliarder kroner, og har solgt leiligheter for seks milliarder de siste fire årene.

– Vi håper å komme i gang med salget av de første leilighetene rett over påske og at første byggetrinn skal stå ferdig til jul i 2017, sier Rikter-Svendsen.

– Vi hadde 20–30 henvendelser på to-tre dager etter at vi fikk opp en hjemmeside for prosjektet, sier han.

Ifølge utbyggerne er det solgt nybygg i området med priser opp mot 70.000 kroner kvadratmeteren, selv om de foreløpig ikke vet hvilket prisnivå de vil legge seg på.

– Det er mange i alderen 50+ som sitter på stor boligformue i dette området, sier Rikter Svendsen, som sikter seg inn mot et bredt publikum:

– Her skal du få leiligheter både til to og 20 millioner kroner, sier han.

Store ambisjoner

For Møllergruppen Eiendom blir dette det største enkeltprosjektet. Bilfamilien eier næringseiendom for rundt 4,5 milliarder kroner, og ifølge eiendomssjef Ola T. Gjørtz skal det bli mer.

– Det skal dobles frem mot 2020. Vi har ganske store vekstambisjoner, familien har fått litt blod på tann, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.