–Denne vil det ta maks syv dager å selge, hvis ikke blir jeg overrasket. Jeg er relativt sikker på at den blir solgt etter første visning, sier eiendomsmegler og daglig leder Eivind Kalve ved Eies Bergen-kontor.

Helga Toppe skal selge den 77 kvadratmeter store leiligheten i Åsane i Bergen på vegne av sin mor. – Jeg er relativt sikker på at denne leiligheten blir solgt etter første visning, sier Eie-megler Eivind Kalve.
Helga Toppe skal selge den 77 kvadratmeter store leiligheten i Åsane i Bergen på vegne av sin mor. – Jeg er relativt sikker på at denne leiligheten blir solgt etter første visning, sier Eie-megler Eivind Kalve.
Han gir Helga Toppe som selger en treroms på 77 kvadratmeter for sin mor input på hvordan leiligheten bør fremstå ved salg. I valget mellom å pusse den opp eller selge den som oppussingsobjekt, er de blitt enige om sistnevnte:

– Leiligheter som enten er helt strøkne eller oppussingsobjekter er det er størst rift om, sier Kalve.

Flere lag med nips og gardiner er rensket bort for å rydde vei for lyset, mens lampetter og leselamper er kommet opp.

– Belysningen kan være alfa omega, sier Kalve.

Kun én visning

Dersom leiligheten selges på en uke, blir det under snittet for Bergen der boligene ble omsatt rekordlave 15 dager etter at de blir lagt ut. Landsgjennomsnittet var på 36 dager viser fersk boligprisstatistikk.

– Etter at vi åpnet kontoret i september, tror jeg vi har hatt bare to objekter der vi har vært nødt til å ha mer enn én visning, sier Kalve.

Han tror lite boligbygging de siste årene er noe av årsaken.

– Det er rett og slett nesten boligmangel. Jeg har flere kunder som er på boligjakt som klager over at det ikke er nok interessante objekter i markedet.

Over prisantydning

Også hos Eiendomsmegler 1 merkes det høye trykket.

– Det har vært veldig stor etterspørsel etter boliger i år samtidig som tilbudssiden kanskje har vært litt lavere enn normalt, derfor har det vært stor rift om objektene, sier regionleder Kurt F. Buck i Eiendomsmegler 1 i Bergen.

Ifølge Buck har 70 prosent av boligene de har solgt gått over prisantydning. Han tror på fortsatt prisstigning neste år, om enn lavere enn i år. I de regionale boligprisprognosene for neste år utarbeidet av DNB Eiendom og Eiendomsmegler 1 er Bergen blant de norske storbyene der det ventes størst vekst neste år med et snitt på 5,3 prosent, mens Tromsø fortsatt ligger på topp med prisvekst på syv prosent.

 

– Generelt er det litt høyere usikkerhet rundt oljeinvesteringene, selv om Bergen ikke har vært så berørt av det som andre byer. Det gir ikke så veldig store utslag. Folk i Bergen har grei økonomi og relativt greie utsikter fremover, derfor tror vi det blir vekst neste år, sier Buck.

God forberedt

Regionleder Dag Jonny Johannessen hos DNB mener bergenserne er blitt vant til den raske omsetningshastigheten. Godt forberedte boligkjøpere er noe av nøkkelen til hurtigheten tror han.

– De laster ned prospekter, ser på området, tar en prat med megler og skaffer finansiering. Når de kommer til visningsdagen har de har kontroll på veldig mye, sier han.

Kjøperne kan da være raske med å legge inn bud og vet hva de er villige til å by.

– Det er ikke uvanlig at vi selger etter første visning, men det må sies at selv om snittet som ligger på 15 dager er veldig hurtig, så er det eiendommer som vi synes er bra der vi gjerne må ha både tre og fire visninger for å komme i mål.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.