Nok et it-selskap forsvinner fra Oslo Børs. Denne gangen er det Eltek som blir kjøpt opp.

Les saken her: - Det er en vemodig dag (krever innlogging)

Siden 2007 har it- og telekomselskaper til en samlet verdi av over 62 milliarder kroner blitt kjøpt opp og tatt av Oslo Børs.

Forrige uke ble det kjent at et av Norges viktigste it-selskaper, Evry, fikk bud på 4,3 milliarder kroner for alle aksjene i selskapet.

Må kjempe om oppmerksomheten

Konsernsjef Teje Mjøs i Evry mente at lav omsetning har gjort Evry mindre attraktivt, og at det kan ha gitt aksjen en «rabatt».

- Jeg ser frem til å være privateid. Vi er børsnotert med en relativt illikvid aksje, og har i praksis ikke hatt tilgang til kapital gjennom børsen. Siden jeg tok over i 2010 har vi bedret lønnsomheten med omtrent 50 prosent og firedoblet kontantstrømmen. Det har gått sakte men sikkert oppover, uten at det nødvendigvis er blitt reflektert i børskursen, sa Mjøs til Dagens Næringsliv i forrige uke.

Det ble i snitt gjort 14 handler per dag i Evry-aksjen i 2014. Selskapet har 10.000 ansatte, og i andre store selskaper handles det hundre ganger oftere.

- Det er et stort problem. Det er veldig mange it-selskaper som må kjempe om oppmerksomheten, og det er ikke en haug med meglerhus som kommer løpende og vil dekke dem, sier analytiker Espen Torgersen i Carnegie.

Attraktive for internasjonale aktører

Ifølge analytiker Per Gunnar Nordahl i Arctic Securities har norske teknologibedrifter over flere år vist at de kan bygge opp kompetente miljøer og klynger som blir verdensledende innenfor sine respektive fagfelt.

- Dette gjør selskapene, og med det mener jeg humankapitalen så vel som teknologien, attraktiv spesielt for større internasjonale virksomheter, sier analytikeren.

Nordahl peker på ulike grunner til at norske it-selskaper er attraktive for internasjonale aktører.

- Viktige grunner for dette er at de kan hente ut merverdier av selskapet ved synergigevinster, mersalg over en bredere kundebase, adgang til proprietær teknologi som kan benyttes i deres andre produktplattformer, samt mulighet til å konsolidere et marked, sier han.

Et fåtall børsnoterte it-selskaper

- Norske selskaper prises ofte lavere enn sine internasjonale konkurrenter, understreker Nordahl.

En konsekvens av dette mener Nordahl er at norske teknologiselskaper tenderer å bli kjøpt opp når de når en viss størrelse, og at det dermed er begrenset med større børsnoterte it-selskaper i Norge i dag.

- En annen konsekvens er også at skandinaviske IT-selskaper gjerne søker børsnotering i Norge, fordi vi har en lang tradisjon for oppkjøp og børssektoren får for sin størrelse relativt god oppmerksomhet internasjonalt, sier Nordahl.

Kompenseres med nykommere

Selv om mange it-selskaper har forsvunnet fra Oslo Børs, er det noen tungvektere igjen, som Opera Software, Atea og Nordic Semiconductor.

I tillegg kommer en drøss mindre selskaper.

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs mener «it-flukten» fra Oslo Børs må nyanseres med at det også kommer nye selskaper til. Ifjor var tre av 12 nykommere it-selskaper. I år er det også tre som er notert, av totalt 18 nynoteringer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Nå koster en euro 9,40 kroner

Vil distribuere konkurrentenes bøker

Billig å kjøpe, krevende å avlytte