Det sier han til TDN Finans onsdag.

Natt til onsdag ble det kjent at det blir permanent toll på solcellepaneler solgt fra Kina til USA. Det fryktes at «process in trade»-avtalen i Kina faller bort. «Process in trade»-avtalen gjør at Rec Silicon slipper å betale tollen på 57 prosent på silisium inn i Kina.

Hermanrud sier at konsekvensen av det mulige bortfallet vil bli vesentlig lavere inntjening i 2015.

Ser utfordringer

- Det blir vanskelig for Rec Silicon en stund fremover. De må selge til kunder utenfor Kina, og de er det ikke så mange av. De må dermed regne med betydelig lavere pris i 2015, sier han.

Swedbank regner med at Rec Silicon går med regnskapsmessig minus på 57 millioner dollar neste år. De regner med en positiv kontantstrøm og en ebitda på 47 millioner dollar.

Guidingen for ebitda i fjerde kvartal på 35 til 40 millioner dollar omtaler Hermanrud som overraskende lavt.

- Dette er en forsmak på det som kommer. Vi hadde et ebitda-estimat som var ti millioner dollar høyere enn guidingen, og da tror jeg vi var ganske lavt, sier Hermanrud.

Svekkede utsikter

Konsernsjef Tore Torvund i Rec Silicon opplyser til TDN Finans onsdag at ebitda-konsensus i markedet var på rundt 45 millioner for fjerde kvartal

Hermanrud er imidlertid sikker på at onsdagens kursnedgang i Rec Silicon først og fremst skyldes de svekkede utsiktene for selskapet, snarere enn guidingen.

- De fleste visste allerede at selskapet var grusomt utsatt for en slik handelskrig, men vi ser likevel at Rec Silicon får et stort utslag i aksjekursen når selskapet langt på vei bekrefter det selv, sier Hermanrud, som er sikkert på at problemene vil gå over på et tidspunkt.

- Men Rec Silicon får et veldig tøft år i 2015, sier Hermanrud.

Ikke overrasket

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie mener nyhetene som kom onsdag ikke var noen overraskelse.

- Jeg mener det som skjer med Kina og USA har vært ganske åpenbart en stund nå, sier Rasch-Olsen.

Han legger til at guidingen til Rec Silicon om en ebitda på 35-40 millioner dollar i fjerde kvartal var svakere enn han hadde estimert.

- Men jeg har ikke justert estimatene på en liten stund. Utover det var det kanskje noen som i det lengste håpet at det skulle bli en løsning mellom Kina og USA. Nå er det tydelig at det blir det ikke, sier Rasch-Olsen.

Han mener at fjerning av «process in trade»-avtalen i Kina vil føre til mer enn en halvering av ebitda-resultatet til Rec Silicon i 2015.

- Jeg tror de får en ebitda på 70 millioner dollar hvis dette varer ut året. Men det kan selvfølgelig hende at de får en løsning i løpet av 2015, sier Rasch-Olsen.

Les også på DN.no i dag:
- Vi savnet sentralbanken igår
- Norsk økonomi går inn i en mer usikker tid
Dyrere å realisere Spania-drømmen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.