Til tross for børsoppgangen falt Rec Silicon markert, etter det ble kjent at det blir permanent toll på solcellepaneler solgt fra Kina til USA.

Det fryktes at «process in trade»-avtalen, som gjør at Rec Silicon slipper å betale tollen på 57 prosent på silisium inn i Kina, faller bort. Rec venter som følge av dette en ebitda på 35-40 millioner dollar i fjerde kvartal.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank sier at konsekvensen av det mulige bortfallet vil bli vesentlig lavere inntjening i 2015.

Swedbank regner med at Rec Silicon går med regnskapsmessig minus på 57 millioner dollar neste år. De regner med en positiv kontantstrøm og en ebitda på 47 millioner dollar.

Konsernsjef Tore Torvund i Rec Silicon opplyser til TDN Finans onsdag at ebitda-konsensus i markedet var på rundt 45 millioner for fjerde kvartal.

Dagens nedgang ble brukt som anledning for opptil flere i Rec-ledelsen til å kjøpe aksjer i selskapet. Kagra Gruppen, som kontrolleres av styreleder Jens Ulltveit-Moe i Rec Silicon, kjøpte onsdag to millioner Rec-aksjer til kurs 1,6084 kroner per aksje.

Rec Silicon endte ned seks prosent til 1,69 kroner, omsatt for 221 millioner kroner.

Oppgang etter oppkjøp

Rec var den eneste aksjen blant de ti mest omsatte på Oslo Børs som endte i rødt.

Spectrum gjorde en sjelden visitt blant topp ti-listen på omsetning, etter private equity-selskapet Altor Equity Partners kjøpte ti millioner aksjer i selskapet, noe som utgjør 23,3 prosent av de utstående aksjene.

Altor uttalte overfor TDN Finans at det ser på Spectrum som en langsiktig investering, og at det nå vil inn i Spectrum-styret.

Partner Pål Stampe i Altor fremholder at selskapet sett på forskjellige deler av industrien, og etter hvert landet på at Spectrum virket som en spennende investering.

Stampe sier at også man ser at det kan bli «ruglete tider» fremover, men understreker at Altor har til intensjon «å ri ut stormen».

- Vi mener det langsiktige fundamentet for seismikk er intakt og godt, og at det nå kan være en interessant tid å gå inn i bransjen. Samtidig som man har i mente at det nok blir tøft på kort sikt, sier han.

DNO steg mest

Blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs var det DNO som steg mest. Aksjen har vært under en del press de seneste ukene, men snudde onsdag, samtidig om den årlig årlige Kurdistan-Irak olje- og gasskonferansen startet i London.

I løpet av dagen kom det flere uttalelser som så ut til å bli tolket som DNO-positivt i markedet.

De kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Iraks (KRG) statsminister Nechervan Barzani skrev i et brev som ble lest opp høyt i London at han håper å oppnå ytterligere fremgang i forholdet til Iraks regjering.

Rowsch Shaways, som tidligere blant annet har vært KRG-statsminister, uttaler at budsjettavtalen mellom Erbil og Bagdad er positiv for begge parter, og at avtalen «implisitt erkjenner KRGs oljepolitikk».

KRG-oljeminister Ashti Hawrami sa at det DNO-opererte Tawke-feltet i den kurdiske regionen i Nord-Irak vil få en «betydelig» økning i produksjonen i 2015.

Tidligere var Swedbank ute med en oppdatering hvor det fremholdt fire oljeselskaper det er verdt å satse på i et miljø hvor risikojustert egenkapital faller, hvorav ett var DNO. De andre tre var Det norske oljeselskap, Panoro Energy og Lundin Petroleum.

Hovedargumentet er at disse fire aksjene, blant andre, har falt mer de seneste fem månedene enn det den ventede fremtidige risikojusterte egenkapitalen, basert på oljeterminene, har falt.

DNO steg 13 prosent til 14,88 kroner, omsatt for 163 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 2,94 prosent til 552,01 poeng, omsatt for 5,2 milliarder kroner.

Les også på DN.no i dag:
- Vi savnet sentralbanken igår
- Norsk økonomi går inn i en mer usikker tid
Dyrere å realisere Spania-drømmen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.