Torsdag satte Norges Bank ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, uten at bankene kunne love det samme.

– Jeg skrev til banken med en gang jeg hørte om det og spurte om rentenedsettelse. Jeg pleier å gjøre det, sier Ståle Bakke, kunde i Sparebank 1 Østfold Akershus gjennom 30 år.

Lokalbanken hans var den første og foreløpig eneste som har varslet at den kutter renten. Nå har banken også bestemt seg for hvor mye den vil sette ned renten.

– Vi setter ned med inntil 0,25 prosentpoeng fra 6. januar på nye lån og fra 1. mars på eksisterende lån og innskudd, sier administrerende direktør Arild Bjørn Hansen.

Yngre får mest

Det er først og fremst yngre låntagere og folk i etableringsfasen som vil få reduserte renten med en et kvart prosentpoeng, ettersom det ifølge banken er størst rift om disse kundene. Disse har i dag beste rente på 3,30 prosent. Mange av de øvrige kundene vil også få rentenedsettelse, men ikke nødvendigvis i samme størrelsesorden ifølge Hansen.

– Det er et komplekst bilde, sier han.

Bankkunde Bakke forventer imidlertid at han får de samme vilkårene.

– På huslånet forventer jeg alltid at jeg får det rentekuttet som er varslet, sier han.

Vaktsomt blikk

Men foreløpig vokter de store bankene på hverandre for å se hva konkurrentene gjør med renten.

– Alle følger med på alle, det er klart. Vi vet at pris er en viktig driver, sammen med andre ting som tilgjengelighet, rådgivning, mobilbank og digitale bankløsninger, sier pressesjef Unni Strømstad i Nordea.

Beste rente i Nordea ligger for tiden på 3,30 prosent.

– I utgangspunktet er det de under 34 år som får det, samt Premium-kundene, kunder med god betjeningsevne og høy sikkerhet, sier Strømstad.

Nordea har kuttet den flytende renten to ganger i år, en gang april og en gang i september med tilsammen inntil 0,45 prosentpoeng. Strømstad viser til at Konkurransetilsynet har advart bankene mot å varsle hva de skal gjøre før de faktisk gjør det av hensyn til konkurransen i markedet.

– Derfor kan ikke vi si noe nå før vi faktisk gjør en endring i renten, sier Strømstad.

Både Nordea og DNB viser til at det er flere faktorer enn styringsrenten til Norges Bank som påvirker boliglånsrenten.

– Både bankenes innlånskostnader, men også konkurransesituasjonen i markedet, er viktige faktorer, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

– Men er ikke innlånskostnadene nå veldig lave?

– Jo, det er generelt lave renter i pengemarkedet for tiden, men det er også veldig lave renter for husholdningene for tiden, sier informasjonsdirektøren.

Ingen automatikk

Westerveld viser til at DNB satte ned renten senest i oktober, et kutt som fikk effekt i forrige uke, men at det ikke er automatikk i at boliglånsrentene blir justert like hyppig som endringene i pengemarkedsrenten.

– Vi er jo finansiert både av innskudd som vi betaler en rente for å ha, og så henter vi funding i markedet. Så det er flere faktorer som spiller inn på vårt totale kostnads- og marginbilde, sier han.

DNB har en innskuddsdekning på rundt 65 prosent. Det øvrige hentes inn i markedet. Laveste ordinære rente i DNB er også 3,30 prosent for tiden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Norges største juleøltest

Tror på sterk boligprisvekst i storbyene

Dette avgjør om den norske nedturen blir kort- eller langvarig