Børskommentaren er oppdatert.

Torsdagens oppgang på Oslo Børs torsdag ble den beste så langt i år, drevet av høyere oljepriser. Statoil, Seadrill og DNB var blant aksjene som steg markert.

Flyselskapet SAS var blant få som bidro til å dempe utviklingen.

Kombinasjon

Oljeprisen trakk opp torsdag, der et fat nordsjøolje for levering i februar handles i skrivende stund til rundt 61 dollar fatet.

Markedsanalytiker Karl Fredrik Skorge Hansen i Norwegian Oil Trading tilskriver oppgangen i oljeprisene en kombinasjon av at markedet bunnet ut, sterk økning i antall kjøpsposisjoner på Brent og WTI og rally i aksjemarkedet og rubel i Russland.

Han tilføyer at de store pengefondene går svakt inn i olje igjen, noe som gir utslag på prisene. Skorge Hansen mener at Brent-prisen begynner å flate ut rundt nivået på 60 dollar sett de seneste dagene.

- Ytterligere nedgang vil gå sakte, men vi regner med at vi er nær en foreløpig bunn, sier Skorge Hansen til TDN Finans.

Steg markert

Etter å ha tapt nær 60 prosent av verdien sålangt i år, steg Seadrill-aksjen 9,03 prosent til 94,20 kroner.

Oljeselskapet Statoil endte opp 5,48 prosent til 132,70 kroner.

DNB endte opp 5,50 prosent til 112,00 kroner.

Smell for SAS

SAS-aksjen falt markert etter at selskapet atter en gang skuffer med illrøde tall og varsel om nye kraftige kostnadskutt.

Selskapet gikk nær en halv miliard svenske kroner i underskudd før skatt i regnskapsmessige fjerde kvartal, mens underskuddet var ventet til minus 75 millioner kroner, ifølge TDN Finans.

- Resultatet viser tydelig at vi påvirkes av et marked preget av hard konkurranse og fortsatt sterkt prispress, sier SAS-sjef Rickard Gustafson.

Driftsresultatet for kvartalet ble -250 millioner svenske kroner (1.829), mot ventet 116 millioner kroner.

De nye tiltakene vil gi kostnader på 1,3 milliarder svenske kroner i regnskapsåret 2014/15 og ventes gi en resultateffekt på 2,1 milliarder kroner i 2017.

SAS-aksjen endte ned 11,71 prosent til 13,95 kroner per aksje.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 3,92 prosent til 573,65 poeng, omsatt for 7,2 milliarder kroner.

Les også:
Asia i dag: Kina og USA kniver om topplassen

USA i dag: Seks svar fra sentralbanksjefen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.