Statoil-aksjen stiger over seks prosent på en meget sterk Oslo Børs. Statoil-aksjonærene kan takke den amerikanske sentralbanken som holder fast på lavrentepolitikken.

 

Oljeprisen stiger tre dollar til 63 dollar per fat og hovedindeksen på Oslo Børs stiger over tre prosent. Det er de energirelaterte aksjene som leder an i den kraftige børsoppturen. I tillegg til Statoil stiger riggaksjen Seadrill og oljeselskapet DNO begge mer enn åtte prosent.

I USA steg de ledende aksjeindeksene det meste siden 2013 og hentet inn halvparten av kursfallet som har vært i desember. Også i USA ledes aksjemarkedene opp av energirelaterte aksjer (opp 4,1 prosent) etter at den amerikanske sentralbanken signaliserte at den vil holde fast på lavrentepolitikken fortsatt en god stund.

«Det var knyttet stor spenning til ordlyden i talen til Fed-sjef Yellen angående rentebeslutningen. Hun skuffet ikke og beholdt de to viktige ordene «considerable time» med hensyn til hvor lenge rentene skal være lave. Hun sa videre at det er usannsynlig at de vil heve rentene på de neste rentemøtene og antydet renteheving tidligst i midten av 2015,» skriver Nordea i en morgenrapport.

Det er ikke første gangen at den amerikanske sentralbanken må bruke rentevåpnet og verbale intervensjoner for å bekjempe kriser i aksjemarkedene.  

Etter at oljeprisen tirsdag denne uken bunnet ut på rett under 60 dollar per fat, er det åpenbart at investorene nå vedder på at bunnen er nådd i oljemarkedet og dermed også aksjemarkedet. Vi må nok ikkke vente så lenge for å se resultatet av det veddemålet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.