Oslo Børs steg fredag, men de oljerelaterte selskapene trakk ned.

Norsk Hydro, Yara International og Marine Harvest var blant aksjene som steg, mens Seadrill og Petroleum Geo-services var blant aksjene som falt.

Oslo Børs avsluttet handelsuken med en hovedindeks-oppgang på 0,69 prosent – til 577,60 poeng. Det gjør børsuken til den beste siden desember 2011, skriver NTB.

– Store kurssvingninger har gitt høy omsetning. Omsetningen hittil i desember er den høyeste hittil i år, både målt i kroner og antall handler. I gjennomsnitt har det blitt handlet aksjer for seks milliarder kroner fordelt på 140.000 handler hver dag i desember, heter det i en pressemelding fra børsen.

Holdt kapitalmarkedsdag

Petroleum Geo-Services holdt kapitalmarkedsdag fredag. Selskapet venter nå en ebitda på 550 til 700 millioner dollar i 2015.

Konsernsjef Jon Erik Reinhardsen i PGS sier til TDN Finans at han ikke opplever at sannsynlighetsvekten er tyngre på hverken den eller andre siden av det guidede intervallet.

Analytikere er noe overrasket over Petroleum Geo-Services varsel om mulig lavere utbytte i 2015, guiding for 2015 og kontraktsmargin i fjerde kvartal.

Nedgraderer

DNB Markets nedgraderer sin anbefaling til salg fra hold.

«Med utfordrende utsikter for oljeservice venter vi at konsensus vil fokusere på den lave enden av guidingen for 2015. Vi ser således en nedside på 15 prosent i våre estimater og konsensus for ebitda i 2015», skriver DNB Markets og nedjusterer kursmålet på PGS-aksjen til 30 fra 40 kroner.

DNB Markets mener også at varslet utbyttekutt i 2015 fra 2014-nivået er noe skuffende.

Flere merknader

Pareto Securities skriver at PGS ebitda-guiding indikerer et resultat prr aksje på om lag to kroner, mot Paretos forventing på 2,1 kroner og konsensus på 3,5 kroner. Pareto og DNB venter at konsensus vil nærme seg to kroner pr aksje.

«Dette vil trekke aksjen ned i dag, etter et rally den seneste tiden, skrev Pareto i en oppdatering før børsåpning.

SEB legger merke til at PGS venter at sensalget vil bli rundt 100 millioner dollar i fjerde kvartal. Det betyr at kontraktsmarginen må ha vært svært svak i kvartalet ettersom guidingen for helåret 2014 bare er på 14-15 prosent, mot deres estimat på 21 prosent.

SEB mener også det overraskende at reduksjonen i utbytte kommer allerede nå.

Til nøytral

Goldman Sachs nedgraderer Petroleum Geo-Services til selg fra nøytral, mens meglerhuset tar TGS-Nopec Geophysical av sin «conviction sell»-liste, men opprettholder salgsanbefaling, det fremgår av en oppdatering datert 18. desember.

Goldman Sachs ser ytterligere nedsiderisiko i PGS på grunn av høy gjeldsgrad i et marked med svekket etterspørsel. De venter kutt i utbytte og ser risiko for emisjon.

Meglerhuset nedjusterer estimat for resultat pr aksje på PGS med 21 og 42 prosent for henholdsvis 2015 og 2016. Kursmålet nedjusteres til 28,9 kroner fra 34,50 kroner.

For TGS nedjusterer Goldman Sachs sitt estimat for resultat pr aksje med 10 og 19 prosent for henholdsvis 2015 og 2016 ettersom de venter lavere driftsinntekter fra seismikkbiblioteket.

PGS-aksjen sluttet ned 3,7 prosent til 41,70 kroner pr aksje, omsatt for 296 millioner kroner.

TGS-aksjen sluttet ned 4,12 prosent til 163 kroner pr aksje, omsatt for 164 millioner kroner.

Utsetter utlysning

Fredag ble det også kjent at Olje- og energidepartementet utsetter utlysningen av den 23. konsesjonsrunden på norsk kontinentalsokkel til 2015.

Goldman Sachs nedgraderer sin anbefaling på Seadrill til salg fra nøytral og legger aksjen til sin «conviction sell»-liste. Kursmålet settes til 59 kroner, ifølge en oppdatering fra meglerhuset datert 18. desember.

«Tross svak utvikling på grunn av selskapets beslutning om å kutte utbytte og forverrede forhold i boremarkedet, mener vi det er vesentlig ytterligere nedsiderisiko», skriver Goldman Sachs.

De viser til at stigende tilbud og svakere etterspørsel i offshore-boremarkedet vil føre til lavere utnyttelse og dagrater.

I tillegg er de bekymret for Seadrills balanse ettersom selskapet ennå ikke har fått finansiert fire milliarder dollar for verftsleveranser i 2015/16. Seadrill må i tillegg refinansiere rundt en milliard dollar i samme periode.

«Selskapets frie kontantstrøm vil trolig forbli negativ ut 2016 med risiko for brudd på gjeldsbetingelser», skriver Goldman Sachs.

Meglerhuset nedjusterer sine estimater for resultat pr aksje med 8 og 22 prosent for henholdsvis 2015 og 2016.

Seadrill-aksjen sluttet ned 6,10 prosent, til 88,45 kroner pr aksje, omsatt for 754 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,69 prosent til 577,60 poeng, omsatt for 6,665 milliarder kroner.

Les mer på DN.no:
John Fredriksen om retur til Norge: - Det hadde vært hyggelig før jeg går i graven
Siv Jensen ønsker John Fredriksen velkommen tilbake til Norge
- Jeg er litt overrasket over at vi er under 9,10 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.