Nærings- og fiskeridepartementet tildelte i dag 20 omstridte konsesjoner for lakseoppdrett i nord verdt opp mot 1 milliard kroner i markedet.

De såkalte grønne laksekonsesjonene skal forbedre næringens miljøarbeid, og gis til selskaper som arbeider for å løse miljøutfordringer på fem områder: genetisk påvirkning og rømming, forurensning og utslipp, sykdom, arealbruk og fôrressurser.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker sier konsesjonene skal bedre oppdrettsnæringens miljøarbeid og redusere miljørisikoen: - Vi vil gi sterke incentiver til å drive miljømessig bærekraftig, sier hun.

Vinneren får rabatt

Med en markedsverdi på om lag 50 millioner per konsesjon, kan den reelle verdien på de tjue konsesjonene være om lag 1 milliard kroner.

Vinneren i dagens runde er selskapet Norway Royal Salmon, som får ni nye konsesjoner. De må betale 10 millioner per konsesjon til departementet, noe som er om lag 40 millioner kroner under markedspris per konsesjon.

Gjennom sine datterselskaper NRS Finnmark, Nor Seafood og Nord Senja Laks får selskapet ni konsesjoner. Selskapet øker dermed antallet konsesjoner til 35, som tilsvarer en økning på 40 prosent.

Konsernsjef Charles Høstlund i Norway Royal Salmon sier i en uttalelse at de er meget godt fornød med tildelingen av konsesjonene.

Børsmegler Piotr Wingaard i Fishpool sier selskapets verdi og inntjening vil øke kraftig med de nye konsesjonene:

– Selskapet er en dark horse på Oslo børs som har vokst kraftig i år, der børsverdien har økt med 60 prosent i 2014, sier Wingaard.

Steril fisk

Etter utdelingen i april var det flere som klaget på avgjørelsen. I dag ble det kjent at departementet har avgjort klagesakene for Troms og Finnmark i gruppe A. Samtlige klager er avvist, og den såkalte Faggruppens vedtak er opprettholdt.

Det innebærer at departementet tillater anlegg som bruker genmodifisert og sterilisert laks. Laksen er sterilisert for å forhindre at den ved rømninger blander seg med villaks og «vanner ut» villaksen.

Aspaker sier hun stort sett er enig med faggruppen som ga tillatelsen i første runde, og ikke vil stanse utsett av genmodifisert laks, såkalt triploid laks.

Ifølge nettstedet Nord24 har en rekke aktører i bransjen advart mot bruk av triploid laks, som de mener kan føre til økt dødelighet, deformasjoner og mere lakselus på fisken. Men disse innvendingene har ikke fiskeriministeren lyttet til, tvert imot har departementet lagt vekk på å gi konsesjoner til oppdrettere som ønsker å bruke genmodifisert laks.

- Det betyr at tiltakene stor smolt og bruk av triploid fisk er tillagt særlig vekt. I tillegg har de søkerne som har vunnet frem forpliktet seg også til andre tiltak, sier Aspaker.

 

Følgende selskap har fått konsesjoner i Troms og Finnmark i gruppe A.

Finnmark

  • NRS Finnmark AS                      5 tillatelser
  • Grieg Seafood Finnmark  AS     4 tillatelser
  • Cermaq Norway                         1 tillatelse

Troms

  • Wilsgård Fiskeoppdrett AS               2 tillatelser
  • Gratanglaks AS                                1 tillatelse
  • Salaks AS                                         1 tillatelse
  • Kleiva Fiskefarm AS                         1 tillatelse
  • Nor Seafood AS                               2 tillatelser
  • Nord Senja Laks AS                         2 tillatelser
  • Nordlaks Oppdrett AS                      1 tillatelse

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.