Alain Angelil ble siktet i november 2005, men det er først nå det er satt sluttstrek for saken. Eltek-gründeren ble etter første runde i tingretten i 2011 dømt til åtte års fengsel for ulovlig innsidehandel i Eltek, kursmanipulasjon og grov skattesvik. Dommen ble opprettholdt i Borgarting lagmannsrett, men den betingede delen er økt fra to til tre år.

Angelil fikk kun anke lovanvendelse, straffeutmåling og inndragning i lagmannsretten. Etter nederlaget i lagmannsretten ble saken anket videre til Høyesterett, men Høyesteretts ankeutvalg mente «det ikke var tilstrekkelig grunn til at anken ble fremmet» for Høyesterett da saken ble behandlet tidligere i desember.

Dermed er det satt punktum for saken. DN lyktes ikke å komme i kontakt med Angelil igår.

Assisterende Økokrim-sjef Thomas Skjelbred var aktor i saken mot Angelil.

– Vi er tilfredse med at det har kommet en endelig avklaring i denne saken. En viktig rettsavklaring har kommet på plass når det gjelder markedsmanipulasjon, som også vil være viktig for andre saker med lignende problemstillinger, sier han.

Flagget ikke

Mens de fleste andre innside- og manipulasjonssaker som har vært oppe i norske rettssaler dreier seg om relativt beskjedne beløp, er denne saken i en helt annen liga. Saken omfattet over 270 handler med Eltek-aksjer og -terminer, til et samlet beløp DN tidligere har anslått til cirka 190 millioner kroner.

Et av forholdene Angelil ble dømt for, var markedsmanipulasjon. Mens han var styremedlem og stor aksjonær i børsnoterte Eltek, solgte han Eltek-aksjer for tilsammen 125 millioner kroner over en periode på fem måneder via hemmelige konti i utlandet, uten å melde fra om dette til Oslo Børs. Økokrim mente dette var manipulasjon av aksjekursen, siden markedet ville sendt aksjen ned hvis det var kjent at Angelil kvittet seg med aksjer i stor stil. Det er på dette punktet Høyesteretts ankeutvalg har kommet med en avklaring:

«Det anses ikke tvilsomt at forbudet mot kursmanipulering (...) også kan anvendes når kursmanipuleringen har form av brudd på meldeplikten», heter det i slutningen fra Høyesteretts ankeutvalg.

Angelils forsvarer, advokat Bjørn Stordrange, sier følgende:

– Vi tar til etterretning at Høyesteretts ankeutvalg ikke fant grunn til å prøve lovanvendelsen, sannsynligvis fordi den saken gjaldt den gamle markedsmanipulasjonsbestemmelsen. Dette er tema i flere saker, og spørsmålet bør snarest avklares, særlig den nye bestemmelsen, der innholdet er noe presisert.

– Så du mener avklaringen fra Høyesteretts ankeutvalg har begrenset verdi siden det gjelder den gamle bestemmelsen?

– Ja. Er det noen som har forsøkt å innbille deg noe annet?

Relevant?

Økokrim mener avklaringen har relevans blant annet for Norges største innsidesak, Acta-saken, som nå pågår i Gulating lagmannsrett. Acta-gründer og daværende styremedlem Fred A. Ingebrigtsen har, ifølge påtalemyndigheten, solgt store mengde Acta-aksjer via stråmenn uten å melde fra til Oslo Børs.

– Påtalemyndigheten konstaterer at Høyesteretts ankeutvalg legger til grunn at det ikke er tvilsomt at også denne fremgangsmåten, brudd på meldeplikten, kan rammes av markedsmanipulasjonsforbudet. Denne forståelsen har vært utfordret i Acta-saken, og vi konstaterer at Høyesteretts ankeutvalg støtter påtalemyndighetens syn, sier førstestatsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim, som har juleferie fra Acta-saken.

Denne starter opp igjen på nyåret.

Der får han anledning til å diskutere manipulasjon og meldeplikt med Bjørn Stordrange, som er forsvarer for Fred Ingebrigtsen.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.