En utvandret banksjef vender hjem med et skråblikk på Norge. En populær flysjef har fått kraftig motvind i USA. På bakken møter de en partileder og statsråd som kjemper om svaret på hvordan vi skal konkurrere med resten av verden.

DNs julepanel består i år av: Bjørn Kjos (68), administrerende direktør og største eier i Norwegian, Ap-leder Jonas Gahr Støre (54), Sylvi Listhaug (36), landbruks- og matminister (Frp), Thomas Borgen (50), konsernsjef i Danske Bank, Kristin Skogen Lund (48), administrerende direktør i Næringslivets Handelsorganisasjon og Berit Svendsen (51), administrerende direktør i Telenor Norge.

Her er en liten smakebit på juleintervjuet:

Norwegians planer om å fly til og fra USA med en irsk flylisens og asiatisk personell har vakt sterke reaksjoner i flymiljøet i USA. Hvordan kan norsk arbeidskraft konkurrere med lave lønninger i Asia?

Kjos: – Innen spesialområder, som olje, har vi ingen problem. Men jeg tror virkelig det er et stykke igjen til vi forstår at vi lever i en global verden. Det merker jeg når Norwegian skal konkurrere ut fra Bangkok. Da møter vi konkurranse fra flyselskapene der ute. Vi er bare fem millioner mennesker i Norge. Trafikkstrømmene går ut fra Asia og da må vi legge flybasene dit. Så får vi høre at det er veldig bra om vi betaler norske lønninger. Skulle Telenor gjort det, så hadde de ikke kommet inn døren i India.

Støre: – Vi kommer aldri til å vinne en lønnskonkurranse med Asia. Vi må tenke annerledes og det som har gjort mest inntrykk på meg det siste året, er hvor utsatt vi er for frafall innen yrkesfag. Jeg var nettopp hos Siemens i Berlin og der får ungdom være med på en helt annen måte enn før. De er utplassert i tre uker hos bedriften på ungdomsskolen. Kull fra yrkesskolen er tre dager i uken på utplassering og to dager på skolen.

Listhaug: – Ulykken for disse fagene har vært Reform 94, hvor elevene halvveis skulle gå allmennfag. Vi må tenke nytt om hvordan fagene bygges opp.

Borgen: – Norge kan bli best på høyteknologisk arbeidskraft. Hvordan skal vi sørge for at vi «embracer» …

Støre: – Det var et nytt ord!

Borgen: – Omfavner! Vi har unike naturressurser, vannkraft og fiske. Hvis vi ikke leder an på teknisk endring her, så faller vi bakover.

Les hele intervjuet med DNs julepanel her:

Se videointervju med alle deltakerne:

Video julepanel julestemning
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.