– Det skal bli herlig å komme i gang.

Trond F. Mellingsæter (49) er tilbake i Danske Bank ett år etter at han dro. Bankmannen ble sist vinter administrerende direktør for trønderselskapet Sarepta Energi as, delvis eid av Trønderenergi, men savnet ble for stort. I november vendte han tilbake som leder for personkundeområdet i Danske Bank i Norge.

Fra nyttår overtok Danske Bank en bankavtale for 113.000 medlemmer i fagforeningen Akademikerne. Rundt 80 milliarder kroner i boliglån ligger i potten.

– Konsernledelsen i København bestemte i sommer at banken skulle satse sterkere på personkunder i Norge, og da var jeg ikke tvil. Det arbeidet ville jeg lede og vi har store ambisjoner, sier Mellingsæter.

Kraftig rentekutt

DNB har hatt Akademikerne-avtalen i 17 år og drøyt to av tre medlemmer har boliglån hos dem. Danske Bank har gitt Akademikerne et bedre tilbud for å vinne avtalen. Nå er prislisten klar.

Vanlige Akademikerne-kunder får flytende rente på 2,8 prosent. Kunder under 35 år vil få en rente på 2,7 prosent.

Fastrenten på boliglån blir ned mot 2,5 prosent.

For Akademikere kuttes renten inntil 0,6 prosentpoeng sammenlignet med dagens tilbud i Danske Bank. Eksisterende kunder får 0,3 prosentpoeng lavere rente.

For vanlige kunder blir boliglånsrenten 3,15 prosent, mens unge kunder nyter godt av en rente på 2,95 prosent.

Danske Bank er først av de store bankene med rentekutt etter at Norges Bank satte ned styringsrenten i desember til 1,25 prosent.

– Du kan godt si at vi starter den nye rentekrigen, og det blir spennende å se hva de andre bankene gjør. Vi ønsker å ta en sterkere posisjon, og mener det er fullt mulig å leve med en lavere rentemargin, sier Mellingsæter.

Bankenes gullår

Bankene har hatt historisk god fortjeneste det siste året fordi det er blitt billigere å låne inn penger fra kapitalmarkedet. Bankenes utlånsrenter har ikke falt like mye.

I første omgang får høyt utdannede og unge boligeiere mest glede av rentekuttet.

– Det er viktig for oss å si at eksisterende kunder er like viktig, og derfor setter vi også ned rentene for dem, sier Mellingsæter.

Samtidig blir innskuddsrenten kuttet med inntil 0,4 prosentpoeng.

Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank sa nylig at han ventet seg lavere renter i bankene.

– Jeg vet ikke om det blir før eller etter jul, men det kommer til å bli billigere å låne penger både med flytende og fast rente, sa Ringholm til DN like før jul.

Krig med DNB

DNB kjemper hardt for å beholde de mest attraktive bankkundene. DN skrev i oktober at Norges største bank ringte rundt til Akademikerne-kunder og fristet med ned mot tre prosent rente på boliglånet og gullkort for å få enkelte til å bli.

Leder for personmarkedet i DNB, Trond Bentestuen, sa at han hadde vanskelig for å skjønne at konkurrenten kunne prise seg lavere.

– Danske Bank har åpenbart en annen kalkulator enn oss, sa Bentestuen i oktober.

Mellingsæter vil si minst mulig om konkurransen med DNB om Akademikerne-kundene.

– DNB er alltid en hard konkurrent for oss. Vi skal opptre ryddig i konkurransen med de andre bankene, sier han.

Danske Bank har sagt at de vil tilby en «rentegaranti» til de nye kundene, så de alltid vil få lavest rente hos dem.

– Kan det føre til en prisspiral med stadig lavere renter?

– Vi skal være konkurransedyktige over tid og vil sette oss ned med Akademikerne med jevne mellomrom for å se at vilkårene er det, sier Mellingsæter.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.