Langer renter i eurosonen og Norge falt videre fredag etter Den europeiske sentralbanken innførte et program for kvantitative lettelser torsdag.

Effekten av tiltakene ECB lanserte torsdag er todelt for Norges Banks pengepolitikk. På kort sikt kan det føre til at kronen styrker seg og bidrar til å styrke bildet om et rentekutt i mars. På lengre sikt kan veksten i Europa ta seg opp og det redusere behovet for rentekutt.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets sier til TDN Finans at det på kort sikt er gjennom de finansielle variablene, som kronekursen, at Norge merker effekten av tiltakene.

Positivt for norsk økonomi

- Nå har kronen styrket seg en del fra det svakeste nivået, og hvis kvantitative lettelser fra ECB kommer til å svekke euro enda mer, kommer kronen til å styrke seg enda mer mot euro fremover. En sterkere krone gjør et rentekutt i mars mer sannsynlig, sier Bernhardsen.

Bernhardsen viser til at om norsk økonomi får mindre stimuli gjennom kronen, må den få mer gjennom renten.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank tror ikke effektene av tiltakene vil ha stor effekt på pengepolitikken til Norges Bank.

På lengre sikt mener både Andreassen og Bernhardsen at et troverdig program for kvantitative lettelser kan bidra til å øke veksten i Europa, og at det er positivt for norsk økonomi. Det vil trekke i retning av at renten ikke trenger å kuttes så mye.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Brende i handelsmøter med Kina

Frykt for at Europa kan bli som Japan

– Noen håper kanskje på endring i Saudi-Arabias strategi