Børsene i Europa steg til tross for at for at søndagens valg i Hellas ga seier for partiet Syriza, som er åpen for konfrontasjon med EU i håndteringen av landets statsgjeld.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror ikke uroen i Hellas smitter over til andre land i Europa eller andre aktivaklasser enn statsobligasjoner.

-Spredningen til Spania og Italia, som også har valg om en stund, og anti-europeiske partier som øker i popularitet, vil begrenses av QE, sier Syed og viser programmet Den europeiske sentralbanken lanserte torsdag forrige uke.

Dersom programmet for kvantitative lettelser ikke hadde vært på plass, mener han at markedsreaksjonene hadde vært verre.

Statoil tynget Oslo Børs med et fall på 1,2 prosent. SEB nedgraderer Statoil fra kjøp til hold og kutter kursmålet på aksjen fra 140 til 125 kroner.

Meglerhuset fremholder at Statoil-aksjen snart har nådd det tidligere kursmålet på 140 kroner, at markedet allerede priser inn en høyere oljepris, og at man ikke ser for seg noen positive triggere i forbindelse med Statoils rapporten for fjerde kvartal 2014 og kapitalmarkedsoppdateringen fredag 6. februar.

Samtidig opplyser SEB at det har kuttet estimatet sitt for gjennomsnittlig oljepris i 2015 fra 80 dollar fatet til 60 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er marskontrakten, ble handlet rundt 48,5 dollar pr fat ved stengetid på Oslo Børs mandag, ned fra om lag 49,20 dollar pr fat ved stengetid på børsen fredag.

Seadrill falt 3.12 prosent.

Barclays venter at den inneværende contangoen i oljemarkedene vil utvides og mulig overgå nivåene sett i 2008-2009 grunnet produksjonsoverskuddet i markedet. Contangoen ventes også å ta lengre tid å snevres inn enn den gang ettersom Opecs holdninger vil forlenge overskuddsperioden, skriver banken i en rapport, ifølge Bloomberg News.

Stadig økende råoljelagre bidrar til å absorbere ubalansen i oljemarkedet, men vil kunne legge en demper på en eventuell prisoppgang dersom det fundamentale strammer seg til, fremholder Barclays.

Morgan Stanley skriver i en oppdatering at det dype contangoet vil vedvare de neste seks månedene, og at dette vil medføre høyere etterspørsel etter tank-skip for lagring av olje.

Videre fører de lave prisene til at Kina bygger opp sine oljelagre, med olje som hentes fra Vest-Afrika, noe som binder opp VLCCer på lengre ruter.

Med dette mener Morgan Stanley at de sterke tankratene vil vare ut resten av kvartalet, ifølge Bloomberg News.

Frontline-aksjen endte opp 1,2 prosent til 25,0 kroner.

Tror på Opera

Nordea Markets tar mandag inn Opera Software sin ukeportefølje, og mener at selskapets vekst vil fortsette og er godt posisjonert til å utnytte at en økende del av den globale internettbruken går gjennom mobile/håndholdte enheter.

Bloomberg News skriver mandag at Samsung Electronics har en kontantbeholdning på om lag 63 milliarder dollar. Selskapet burde bruke en del av beholdningen på oppkjøp for å følge med i utviklingen av «Internet of Things», uavhengig av om selskapet har som mål å kjøpe opp BlackBerry, sier analytikere til nyhetstjenesten.

De mener Samsung kan vurdere oppkjøp av halvleder-, sensor- og software-selskaper. Ifølge CM Research er Opera Software blant kandidatene.

Opera-aksjen var opp 0,7 prosent til 102,30 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,01 prosent til 603,35 poeng, omsatt for 4,1 milliarder kroner.

Les også:
– Skal lete etter noen til å jobbe mye og lenge for 970 kroner timen
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.