Flere meglerhus har kommet med oppdateringer på Statoil før neste ukes kvartalsrapport og strategioppdatering. SEB nedgraderte mandag sin Statoil-anbefaling til hold, mens Credit Suisse nedgraderte til underperform tirsdag. Exane BNP Paribas startet tirsdag dekning av Statoil med nøytralanbefaling.

Credit Suisse-analytikerne ser på generelt grunnlag lite verdi i de europeiske integrerte oljeselskapene, og mener at høy utbytteavkastning ikke er nok for å berettige en «outperform»-vurdering. Statoil og Eni fremholdes som eksempler på selskaper hvor avkastningen kan være i fare for falle.

Statoil-nedgraderingen kommer primært som følge av «reviderte makroprognoser», og da spesielt lavere råvarepriser.

Meglerhuset fremholder Statoils store eksponering mot den modne og høykostnadspregede norske sektoren, samt selskapets høye giring mot spotmarkedet, uten fordelene med en defensiv nedstrømvirksomhet, som negative faktorer i forhold til de sammenlignbare selskapene i sektoren.

Credit Suisses hovedbekymring er imidlertid Statoils kontantposisjon. Meglerhuset mener Statoil både må gjøre kutt i capex-budsjettet samtidig som man starter et «ambisiøst» nedsalgsprogram, hvis selskapet ikke skal bryte sine gjeldsgradsmål i 2016.

«Mangelen på finansielt slingringsmonn setter utbyttepolitikken i fare, gitt at det ikke kommer en rask gjeninnhenting i oljeprisen», heter det.

Arctic Securities mener en kredittnedgradering av Statoil rykker nærmere etter «massive» valutaeffekter i fjerde kvartal.

«Netto gjeld til sysselsatt kapital vil øke kraftig ved utgangen av 2014, og er estimert å bryte 30 prosent-terskelen innen få kvartaler. Den mulige kredittnedgraderingen gjør oss mer trygg på vår tese om at nåværende utbyttenivå er for høyt», skriver Arctic Securities.

De anslår at Statoil vil annonsere et kutt i driftsinvesteringer på 7 og 15 prosent for 2015 og 2016 fra det opprinnelige nivået på 20 milliarder dollar på strategioppdateringen neste fredag.

«Når vi ser på dagens aksjekurs ser det ut som markedet håper på et kutt på 20 prosent», skriver Arctic.

Statoil sluttet ned 1,6 prosent til 133,70 kroner, omsatt for 1,2 milliarder kroner.

Morgan Stanley kutter kursmålet på DNB til 135 fra 145 kroner pr aksje. En lavere oljepris utgjør en risiko for resultatet og utbyttet, men ikke for kapitalposisjonen.

Morgan Stanley har «overweight»-anbefaling på DNB-aksjen.

DNBs utlån til olje- og gassektoren utgjør rundt åtte prosent av låneboken, ifølge meglerhuset. Rundt 40 prosent av porteføljen er risikoutsatt ved en lavere oljepris.

«Våre stresstester viser at selv om oljeprisen forblir på 40 dollar fatet kan det ventede tapet bli fordøyd over de neste tre årene på rundt 30 prosent av samlet driftsresultat før avsetninger», heter det.

Dette mener meglerhuset er et negativt etterslep på resultatet og kan bety kutt i utbyttet, men det vil ikke være et problem for kapitalen. De venter at DNB fortsatt vil møte kjernekapitalkravet på 14 prosent og betale utbytte på 50 prosent i 2016.

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB mener DNB er en av bankene i verden som er best rustet til å takle svingninger og sjokk i valuta- og rentemarkedet og takle konkurransen.

-Den største utfordringen for DNB fremover er å være i stand til å takle, og forholde oss til de dramatiske endringene og skiftene vi ser rundt oss i valutakurser, renter og i konkurransevilkårene for kunder. Klarer vi å takle brå skift begge veier i renter og valutaer så skal vi takle konkurransen bra, sier Bjerke til TDN Finans.

-Er DNB godt nok rustet til det i dag?

-Jeg opplever at vi er en av de bankene i verden som er best rustet til å takle og tåle dette, sier Bjerke.

-Det er bare de fire siste årene vi har sett oljepriser over 100 dollar pr fat. Prissvingninger er en del av næringens natur, sier han.

DNB har tro på at oljeprisen vil ta seg opp igjen mot 90 dollar fatet mot 2020, ifølge ham.

DNB endte ned 1,6 prosent til 107,50 kroner, omsatt for 370 millioner kroner.

Den amerikanske sentralbanken Fed innleder sitt todagers rentemøte tirsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,98 prosent til 597,43 poeng, omsatt for 4,8 milliarder kroner.

 

Les også: Stanser nedsalget i Kongsberg-gruppen
Oljegigant innfører lønnsfrys

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.