Selv om oljeprisen har falt 57 prosent siden sommeren og Statoils inntekter kommer til å falle betydelig på grunn av dette, har Statoils finansdirektør Torgrim Reitan inntil ganske nylig forsikret aksjemarkedet om at utbyttet ikke vil bli redusert.

Men den forsikringen må nok Reitan et stykke lenger ut på landet med. De fleste analytikere som følger Statoil tror det vil komme et kutt i utbytte. Flere analytikere mener det er en sunn disponering av selskapets kapital gitt at selskapet ikke har en kontantstrøm som kan forsvare dagens utbyttenivå. Det store spørsmålet er hvorvidt en slik beslutning om utbyttekutt vil bli offentliggjort allerede på neste fredags kapitalmarkedsdag. Det vil for så vidt være et naturlig forum.

Problemet er at et utbyttekutt trolig vil sende Statoil-aksjen rett i kjelleren.

Men det er også store investorer som utnytter det kraftige kursfallet til å vekte seg opp i Statoil. Det store aksjefondet Fidelity Funds – European Larger Companies har økt sin eksponering mot Statoil og energisektoren generelt etter det kraftige oljeprisfallet.

«Pris/bok multiplen for store energiaksjer har falt kraftig relativt til markedet generelt og er nå på det laveste nivået på 60 år. Det indikerer klart at verdsettelsen av disse aksjene er under kraftig press,» sier fondets forvalter Matt Siddle til CitywireGlobal.

«Oljeprisen er under press nå og kan falle ytterligere på kort sikt. Men med fallende oljetilbud de neste to til tre årene er det trolig at oljeprisen vil stige opp mot prisen som er nødvendig for å utvinne ny olje. Det vil skape muligheter for noen av de meget billige energiaksjene med høy utbytteyield,» sier Siddle.

«Dersom du ser på alle sektorer bortsett fra olje og gass er det en klar korrelasjon mellom jo mer gjeld du har, jo høyere er utbytteyielden. Jo sterkere balanse, jo lavere utbytteyield. Olje og gasselskaper skiller seg ut i forhold til de andre sektorene, ikke bare ved å ha en høy utbytteyield, men også en høy utbytteyield i forhold til hvor sterk balansen er,» sier Siddle.

 

Fidelity har for øvrig også økt eksponeringen mot DNB. Siddle peker på at aksjen har falt betydelig de siste månedene. Han mener aksjen ikke er direkte påvirket av den fallende oljeprisen.

   (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.