– Hele saken har vært urimelig og unødvendig. Etter to år vil vi sette punktum, sier Helge Leiro Baastad, konsernsjef i Gjensidige.

Nå krever han tilbake advokatkostnader på 850.000 kroner og selskapets egne sakskostnader i saken mot Datatilsynet.

Gule Coop-poser

Han tar et kraftig oppgjør med hvordan tilsynet håndterte sin rolle da Gjensidige ble ilagt to bøter på 600.000 kroner for det tilsynet mente var ulovlig overvåkning av forsikringskunder.

Tilsynet konkluderte med at forsikringskjempen hadde gått langt utover sine fullmakter da de i to dager filmet og registrerte en tidligere gravemaskinfører som krevde utbetalt en erstatning på fem millioner kroner etter å ha blitt arbeidsufør. Gjensidiges spanere fulgte mannens minste bevegelser, på Coop med to gule handleposer, og besøk i og utenfor hjemmet.

Gjensidige og flere andre forsikringsselskaper har hele tiden hevdet at de har rett til det de kaller skjult observasjon av kunder de mener driver med grov forsikringssvindel. Gjensidige fikk medhold i to rettsinstanser i at det ikke brøt personopplysningsloven da gravemaskinføreren ble overvåket. Tilsynet ila likevel en ny bot på 600.000 kroner.

Krass kritikk

Rett før jul avgjorde klageorganet Personvernnemnda at Gjensidige ikke hadde brutt loven, og boten ble dermed opphevet.

I brevet til Datatilsynet er Baastad krass i sin kritikk. Han mener tilsynet har forholdt seg til en ønsket rettstilstand, og ikke gjeldende rett og derved gitt feil sanksjonsutøvelse.

– Vi har ikke nevneverdige kommentarer til at de krever dekket sine saksomkostninger. Det følger av forvaltningsloven at de har rett til det når de har fått medhold i Personvernnemnda, sier Kim Ellertsen, avdelingsdirektør i Datatilsynet, som svarer på vegne av tilsynet idet direktør Bjørn Erik Thon har permisjon for å gå på Forsvarets Høyskole.

– Gjensidiges kritikk er ikke ny. Vi har i saken vært veldig uenige. At de og andre som blir ilagt bøter ikke er fornøyd, ligger litt i sakens natur når vi er en kontrollmyndighet, sier han.

Les hele avisen

 

Les også: - Vi vokser raskere enn markedet innen boliglån
 

 

  Derfor nedgraderer de Gjensidige

 

  - Lidenskap er mangelvare i norsk lederskap

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.