Toppsjef Ben Silbermann (32) i nettsamfunnet Pinterest hadde neppe forutsett rakettveksten til den interaktive oppslagstavlen han og hans kumpaner lanserte i 2010.

På mindre enn fem år har selskapet gått fra null til en prising på 11 milliarder dollar, omlag 82,5 milliarder kroner, ifølge The Wall Street Journal.

Prisingen er den seneste vurderingen av selskapet og gjort i forbindelse med at Pinterest er i ferd med å hente inn nye 500 millioner dollar, opplyser kilder til avisen. Det er også en dobling fra mai ifjor, da selskapet hentet frisk kapital med en prislapp på fem milliarder dollar.

Pinterest ble omtalt som tidenes raskest voksende nettsted da da passerte 10 millioner brukere knappe to år etter lansering i mars 2010. Som Facebook har deling-oppslagstavlen vokst fra USA til Europa og Asia, og kapitalinnhentingen ventes å skulle støtte selskapets vekstplaner samt utvikling av en lønnsom forretningsmodell.

Fra en spe start der primært jenter og kvinner har drevet veksten ved å "nåle-feste" bilder og videoer av ting de finner på nettet på sine oppslagstavler, åpnet Pinterest for annonsering i januar i år.

Suksessen har ikke uteblitt, og brukerne synes å klikke seg videre på annonser i like stor grad som de klikker på andre brukeres oppslag, ifølge The Wall Street Journal, som viser til uttalelser fra Pinterest-ledelsen.

Selskapet utfordrer dermed allerede modne nettsamfunn som Facebook, Twitter og Instagram, i tillegg til videosnutt-delingstjenesten Snapchat.

Pinterest har skutt i været, mye takket være interesserte og delingshungrige kvinner. Foto:
Pinterest har skutt i været, mye takket være interesserte og delingshungrige kvinner. Foto: (Foto: Ap)

Pinterest mener likevel at de har en unik posisjon ettersom de basert på brukernes oppslagstavler vet hva de tenker å gjøre i fremtiden; det være seg hva å kjøpe, hvor de kan tenke seg å reise eller hva og hvem de liker. Således kan de være en gullgruve for målrettede annonsører.

Selv med en prising på over 80 milliarder kroner er Pinterest per i dag en lilleputt å regne mot Facebook. Facebook er i dag ett av verdens mest verdifulle selskaper med en markedspris på over 170 milliarder dollar, omlag 1300 milliarder kroner. Til sammenligning er oljefondet på rundt 6500 milliarder kroner.

Dersom Pinterest fortsetter i samme tempo kan det imidlertid bare være et spørsmål om tid før selskapet puster gigantene i nakken.

Og med blant annet mangemilliardær og Netscape- og Mosaic- gründer Marc Andreessen (43), i ryggen, som sitter i styret til nettopp Facebook, Ebay og HP med flere, kan veien bli enda kortere.

Les også:
USA i dag: Han vedder på energi-oppgang

Asia i dag: Kjører inn overskudd på 250 mrd. kroner
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.