Et oljeprisfall på rundt to dollar fatet tynget Oslo Børs torsdag, anført av Statoil.

Statoil var dagens mest omsatte aksje og endte ned 3,3 prosent. Også Seadrill og Subsea 7 var blant aksjene som falt markert.

-Vi har en korreksjon i oljeprisen som trekker oljerelaterte aksjer ned, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets til TDN Finans.

Tunaal sier videre at en slik korreksjon er å forvente etter at oljeprisen har steget markert den seneste tiden.

Han venter videre at prisen vil være volatil fremover og at dette vil medføre korresponderende volatilitet i oljerelaterte aksjer på Oslo børs.

Økning i oljelagre

Den svake utviklingen kom i forkant av dagens ukentlige oljelagertall fra det amerikanske energidepartementet (DOE). Statistikk fra DOE viste at amerikanske råoljelagrene steg med 7,7 millioner fat til 425,6 millioner fat i uken frem til 13. februar.

Til sammenligning var det ventet at lagrene ville være opp 3,6 millioner fat, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Flere analytikere har brukt de stadig økende oljelagrene i USA som bevis på at markedet fortsatt er preget av et fundamentalt overskuddstilbud, og at man ikke vil få et betydelig rykk oppover i prisnivået i det korte bildet, ifølge Bloomberg.

Tungt oljefall

Nordsjøoljen svekket seg til omkring 58,9 dollar fatet, etter å ha falt til 60,53 dollar onsdag.

Også den John Fredriksen-dominerte riggkjempen Seadrill falt tungt torsdag.

Seadrill meldte nylig om usikkerhet rundt forlengelsen av tidligere varslede kontrakter i Brasil, som skapte ny bekymring rundt selskapets utsikter og ordrebok i et allerede sterkt presset riggmarked.

Flere meglerhus anbefaler å holde seg borte fra aksjen.

Les også: – Man skal langt ned i kjelleren og  Brasil-smell for Seadrill

Seadrill er ned 3,72 prosent til 93,10 kroner.

Yara bar den eneste av de ti mest omsatte aksjene som steg torsdag. Selskapet har inngått en avtale om bygging av en ammoniakkfabrikk ved BASFs anlegg i Freeport, Texas, med årlig kapasitet på 750.000 tonn pr år. Totale investeringer estimeres til 600 millioner dollar, hvorav Yaras andel beløper seg til om lag 490 millioner dollar.

Preges av Hellas

Hellas er en annen faktor som det rettes mye oppmerksomhet mot i markedet, sier Tunaal.

Han mener imidlertid at risikoen knyttet til utfallet av Hellas forhandlinger med sine kreditorer er noe overvurdert ettersom risikoen er godt kjent og dermed priset inn i stor grad.

-Om det skulle skje noe her vil man få en effekt på Oslo børs men denne vil være begrenset, andre ting er viktigere, da spesielt oljeprisen, sier han.

Det greske gjeldsdramaet fortsetter å holde en klam hånd om euroen og det europeiske aksjemarkedet.

Torsdag melder Bloomberg News at Hellas skal ha levert en formell henvendelse om låneforlengelse til eurosonen. Greske politikere hadde inntil fredag å levere inn søknaden.

Les også: Øker gresk bankpakke og - Ber om seks måneder og - Bemerkelsesverdig at noen i det hele tatt har penger i en gresk bank

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,99 prosent til 614,52 poeng, omsatt for 4,4 milliarder kroner.

Les også:
Oljeselskap skriver ned 22 milliarder
USA i dag: Han vedder på energi-oppgang
Asia i dag: Kjører inn overskudd på 250 mrd. kroner  
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.