Oslo: Boligprisene ser ut til å fortsette den raske ferden oppover. Onsdag fortalte DN om at åtte av ti Oslo-boliger solgt i februar gikk over prisantydning. Utviklingen gjør økonomene bekymret.

– Historien har lært oss at perioder med kraftig oppgang i boligprisene ofte blir avløst av perioder med fall. Og perioder med fall er ubehagelig.

Det sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Han peker på at fall i boligprisene gjerne drar med seg en nedgang i byggeaktivitet og i husholdningenes etterspørsel, som slår ut i lavere aktivitet i varehandel, som igjen smitter over til resten av økonomien.

Andreassen er blant dem som lenge har advart mot et boligprisfall som ikke har kommet, og erkjenner at han bør være forsiktig med bombastiske spådommer.

– Jeg har tatt så mye feil om boligprisene at jeg er forsiktig med å spå at det er en bolig­boble som vil sprekke. Jeg er ikke sikker på at det er en boble, men det ligner på det, sier Andreassen.

Han viser til at mens boligprisene fortsetter oppover, har husleiene vokst langt mindre.

– Det kan være et tegn på at noe er galt. Folk tror det er fornuftig økonomisk å eie istedenfor å leie. Det helt utrolige i Norge er at forventningene til avkastning er størst for boliginvesteringer og lavest for aksjer. Samtidig vurderes risikoen for boliginvesteringer å være lavest. Nordmenn venter altså at boliginvesteringer gir høy avkastning til minimal risiko. Hvis dette er riktig, har nordmenn funnet et unikum i det globale investeringsuniverset, sier Andreassen.

Også professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI er bekymret.

– Det er jo grunn til bekymring når boligprisene stiger så raskt som nå og gjeldsandelen er så høy. En slik boligpris- og gjeldsvekst kan ikke vedvare, sier hun.

Hun peker på at det nå ligger an til svakere vekst i norsk økonomi og at det øker sårbarheten, spesielt når rentene allerede er kuttet til nesten null.

– Utsikter til økende ledighet, kombinert med at det ikke er mye rom for å sette rentene ned, gjør at mange er sårbare for et stemningsskifte i boligmarkedet. Da kan den høye gjeldsandelen bli tung å bære. Rett før finanskrisen så vi tegn til omslag i boligmarkedet også i norsk økonomi. Men da ble renten satt kraftig ned, og vi unngikk det store fallet i boligprisene. Nå er renten lav, men gjeldsandelen fortsetter å vokse. Med utsikter til lavere vekst og høyere ledighet i norsk økonomi, kan flere etterhvert få problemer med å betjene gjelden. Da kan det bli press på å få solgt boligene unna, og vi kan få en selvforsterkende effekt på boligprisene nedover, sier Bjørnland.

– Stigende boligpriser og høy gjeldsandel rett før konjunkturene er i ferd med å snu, er typisk noe vi ikke liker å se sammen, sier hun.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse mener også de stigende boligprisene gir grunn til bekymring.

– Situasjonen blir mer og mer sårbar, sier Bjørnstad, og viser til at mange vil få problemer hvis rentene stiger.

Han peker på at det kan skje selv om lite tyder på at Norges Bank vil heve renten.

– Under finanskrisen steg jo rentene, ikke fordi sentralbankene økte rentene, men fordi markedet sviktet. Det kan vi oppleve igjen. Da kan vi oppleve et krakk i boligmarkedet, sier Bjørnstad, som likevel ikke tror det er det mest sannsynlige.

– Jeg tror boligprisene vil fortsette å vokse. Jeg tror vi etterhvert får en lavere veksttakt enn vi har hatt de siste månedene, men vi har fått redusert rentenivået og ytterligere reduksjoner ser ut til å komme. Det stimulerer boligprisene veldig mye, så jeg ser for meg en boligprisvekst som er høyere enn lønnsveksten og også en økning i gjeldsgraden på et par års sikt.

Les også:

Dette kan bidra til å stabilisere boligprisene

- Kjøpere bør være litt tålmodige nå  

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.