DNB Markets venter to rentekutt fra Norges Bank i løpet av året, mens banken tidligere ventet kun ett. Den første nedjusteringen ventes nå å komme allerede i mars.

- Siden før jul har vi regnet med at Norges Bank bare ville kutte renten én gang til, fra 1 1/4 til 1 prosent i juni. Nå fremskynder vi junikuttet til mars, og legger samtidig inn nok et rentekutt i september, hvoretter styringsrenten holdes på 3/4 prosent til halvveis ut i 2017, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i meglerhusets morgenrapport.

To årsaker

Justeringen skyldes ikke at DNB Markets har fått et mer negativt syn på utviklingen i norsk økonomi de siste månedene, understreker Dørum.

Han viser til hovedsak to årsaker til nedjusteringen.

  • Lønnsveksten i fjor ble 3,1 prsoent mot vårt og Norges Banks anslag på 3,5 prosent
  • Norges bank påvirkes av svenk pengepolitikk

Dørum viser til at lavere lønnvekst enn ventet i fjor trekker i retning av lavere tillegg og lavere samlet lønnsvekst i år enn tidligere antatt, selv om arbeidsmarkedssituasjonen er om lag den samme som før. Han mener signaler fra LO trekker i samme retning.

Når det gjelder det svenske rentenivået, ser han mulighet for at Norges Bank i noen grad «fångas av den svenska stormvinden».

- I februar kuttet Sveriges Riksbank reporenten fra 0 prosent til minus 0,1 prosent, påpeker Dørum, som tror renten i Sverige vil bli kuttet nok en gang, til minus 0,2 prosent.

- Ingen tvil

Torsdag viste Norges Banks forventningsundersøkelse at blant «økonomieksperter» at det er ventet en årslønnsvekst for 2015 på 2,9 prosent, ned 0,5 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror også at Norges Bank kutter renten i mars.

- Ingen tvil lenger, skriver han i en oppdatering fra meglerhuset.

- Norges Bank vil kutte i anslagene for lønnsvekst for i år og neste år. Dette er et sterkt argument for at vi vil se to rentekutt til, skriver Bruce.

Les også: Her er årets nordiske stjernerestauranter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.