Pål Eitrheim er Statoils landsjef i Brasil.
Pål Eitrheim er Statoils landsjef i Brasil.
I lengre tid har Statoil lekt med tanken på å utvide selskapets Peregrino-feltanlegg i Brasil med en tredje plattform. Nå har styret bestemt seg. I januar ble en utbyggingsplan levert inn til brasilianske myndigheter. Prislappen er 27 milliarder kroner for den såkalte fase to.

– Det handler om å forlenge levetiden på feltet, sier Statoils landsjef Pål Eitrheim til DN.

– Fase to gir reserver på 250 millioner fat olje. Det er et godt og robust prosjekt. Vi jobbet hardt gjennom fjoråret for å gjøre det så robust som mulig. Det er strategisk viktig for Statoils fremtid i Brasil.

Mye motvind

Med en oljepris som er halvert siden sommeren, har robustheten definitivt blitt viktig for Statoil. Peregrino produserer også en svært tung olje, som tradisjonelt er blitt solgt med rabatt mot de vanlige lettoljeprisene.

Oljepriskollapsen er heller ikke det eneste usikkerhetsmomentet som omgir Brasil-prosjekter for tiden.

Statsoljeselskapet Petrobras er rammet av en korrupsjonsskandale som har felt toppsjefen og halve ledelsen, og som har ledet til svartelisting og granskning av flere titall leverandørselskaper.

– Statoil er ikke direkte berørt av situasjonen i Petrobras. Det er en stor sak, og vi følger situasjonen veldig tett fra utsiden som observatør. Vårt utgangspunkt er at vi har nulltoleranse for korrupsjon uansett, sier Eitrheim.

– Vi følger med på granskningene som er satt i gang, i regi av Petrobras og myndighetene. Foreløpig har ikke vi svartelistet noen leverandører, sier han.

Strenge krav

Dersom mange leverandørselskaper blir funnet skyldige i korrupsjon, kan det være en utfordring også for Peregrino-utbyggingen. Brasil har nemlig strenge krav til brasiliansk innhold i bygging og leveranser. Kravene har vært så strenge at oljeselskapene har hatt problemer med å finne kompetente lokale leverandører til akseptabel pris allerede før skandalene.

– Vi kan oppfylle kravene. Det er ikke slik at en må kjøpe alt i Brasil. Det har vært snakk om mulige policyendringer som kan mykne opp på kravet om lokalt innhold, men jeg forholder meg til regelverket slik det er i dag, sier Eitrheim.

Applauderer satsingen

Aksjeanalytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto mener Statoils Brasil-satsing har vært en suksess for selskapet. Det handler ikke bare om Peregrino. Sammen med Repsol avgrenser Statoil nå et storfunn på dypt vann øst for Peregrino. Omdal liker også at skandalerammede Petrobras ikke er med i Peregrino-feltet. Riktignok samarbeider Statoil med Petrobras i seks leteblokker lenger nord.

Det var opprinnelig Hydro som kjøpte seg inn i Peregrino. I 2010 kjøpte kinesiske Sinochem 40 prosent av feltet til rundt 20 milliarder kroner, noe som skal ha gitt Statoil en gevinst på rundt halvparten. Peregrino har likevel aldri helt klart å levere 100.000 fat per dag, slik feltet er designet for. Ifjor lå snittet på 78.000 fat.

Les hele avisen her.

 

Les også: Jekker ned norsk oljeproduksjon

 

Petrobras-skandale kan svekke Brasils økonomi  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.