Aker-aksjen var ned mer enn 2,5 prosent på Oslo Børs midt på dagen fredag etter at selskapet la frem negative resultattall.

Analytiker Eirik R. Mathisen i DNB Markets tror investorer er mest opptatt av utbyttet som Aker-styret foreslår: ti kroner aksjen, der aksjonærene kan velge å ta halvparten som nye aksjer med ti prosent rabatt.

– Det var forventet at de skulle betale litt høyere, sier Mathisen, og forklarer at DNB Markets hadde et anslag på 9,50 kroner per aksje, mens gjennomsnittet av analytikere hadde en forventning på 12 kroner.

Konsernsjef Øyvind Eriksen skriver i et brev til aksjonærene at de vil dele ut aksjer fremfor kontanter i lys av markedsforholdene og «investeringsmulighetene fremover».

«Kjell Inge og jeg har bestemt oss for å velge delvis oppgjør i aksjer,» skriver han.

1638 mill. i minus

Eriksen vil bruke pengene de sparer på aksjeutbytte, i nedturen.

«Fra tidligere nedturer har vi lært hvor viktig det er å være finansielt forberedt for å søke nye investeringsmuligheter som pleier å materialisere seg i tider som dette. På mine seks år som Aker-sjef har jeg aldri sett bedre muligheter for å skape aksjonærverdier enn nå,» skriver han.

Aker asa økte driftsinntektene på konsernbasis, men fikk et resultat før skatt på minus 1638 millioner i 2014, sammenlignet med minus 347 millioner kroner året før.

I fjerde kvartal ifjor ble tilsvarende tall minus 1677 millioner kroner, ned fra minus 705 millioner kroner i fjerde kvartal 2013.

Verdijustert egenkapital var 17,7 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret. Det tilsvarer 244 kroner per aksje, sammenlignet med 309 kroner ved utgangen av tredje kvartal 2014.

Den totale verdien av Akers Industrial Holdings portefølje falt til 17,4 milliarder kroner i fjerde kvartal, ned fra 21,8 milliarder kroner kvartalet før.

Fryser lederlønninger

«Tilpasninger til den nye markedssituasjonen gjennomføres ikke bare i våre driftsselskaper, det involverer også morselskapet,» skriver Eriksen.

Han skriver videre at lederlønninger ikke blir justert i år. Andre lønninger skal kun bli regulert i henhold til prisstigning. Bonusutbetalinger vil bli redusert sammenlignet med foregående år. Styrevederlag skal heller ikke økes i år.

«Selv om dette er interne tiltak spesifikt for Aker forventer vi at våre porteføljeselskaper følger vårt eksempel,» skriver Eriksen i brevet til aksjonærene.

Aker-sjefen fjerner også all tvil om hvorvidt Aker er en langsiktig hovedaksjonær i oljeselskapet Det norske og skriver at Aker vil fortsette å støtte selskapet med det som bakgrunn.

Analytiker Mathisen mener det ikke er så mye nytt i det Aker-ledelsen sier om markedet.

– Det eneste som kanskje er nytt, hvis du ser på porteføljenivå, er kommentarene rundt Det norske. Selv om det er på linje med hva Det norske selv sa med at det skal greie å finansiere fremtidige forpliktelser med ny gjeld heller enn egenkapital, sier han.

«En fin ting»

Om de andre porteføljeselskapene synes han det var ganske lite nytt.

– De er blitt mer åpne om den sykliske nedgangsperioden vi nå er inne i innen olje og gass. De er også klare på de grepene de skal ta – ikke bare i de industrielle porteføljeselskapene deres, men også internt for å få ned kostnadene og tilpasse seg en litt ny hverdag, sier Mathisen.

Disse tiltakene synes han er gode og en refleksjon av markedssituasjonen.

– Mange av porteføljeselskapene sier opp folk. De må optimalisere kostnadsbasen. Da er det jo en fin ting at ledelsen også tar tilsvarende grep, sier Mathisen.

Når det gjelder at halve det foreslåtte utbyttet på ti kroner kan konverteres til aksjer med rabatt, sier analytikeren at det er blitt mer vanlig at flere tilbyr en slik delt dividende.

– Gitt at du går inn i en nedgangsperiode, er det en fordel å ha cash tilgjengelig. Det er nok endel aksjonærer som velger å ta aksjer i stedet for cash, og det er jo positivt for kontantbeholdningen til selskapet, sier Eirik R. Mathisen.

 

Les også:

Uber: - Ulønsomt å drive lovlig

Disse boligene har steget seks prosent i år

Nordmenn ofrer «alt» for billige flybilletter

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.