Skadeforsikringsselskapet Vardia melder i dag at selskapet må gjøre en kriseemisjon på hele 275 millioner kroner etter at selskapets revisor BDO kort tid før kvartalstallene plutselig krevde drastiske endringer i regnskapsprinsippene. Resultatet er at selskapet ikke lenger er solvent og må ha midlertidig tillatelse fra Finanstilsynet for å kjøre videre.

Dette er en skandale og meget pinlig for selskapets ledelse og styre representert ved styreleder Åge Korsvold. Ennå vet vi ikke hva som har skjedd i kulissene frem mot den dramatiske børsmeldingen. Derfor er det ennå ikke mulig å fastslå om dette er mest pinlig for revisor BDO eller Vardia. Hva som er helt sikkert er at BDOs oppdrag som revisor for Vardia snart er terminert for all fremtid.

Problemets kjerne ser ut til å være bokføringen av Vardias variable, interne salgskostnader. Disse har åpenbart til nå vært aktivert i balansen med en samlet sum på 271,5 millioner kroner. Nå reverseres dette og alt føres som kostnad. Nå er det ikke lett å forstå seg på regnskapene til forsikringsselskaper, men å aktivere salgskostnader høres meget spesielt ut, for å si det forsiktig. Den uinnvidde vil nok legge til grunn at salgskostnader skal selvsagt føres som driftskostnader. Noe annet vil være å urettmessig blåse opp balansen.

Som følge av kriseemisjonen stuper Vardia-aksjen over 50 prosent nå på formiddagen.

Det er selvsagt meget uheldig for selskapets aksjonærer, men også for meglerhuset Pareto som har hatt Vardia-aksjen i sin anbefalte portefølje for februar. Pareto har slitt med å få noe særlig avkastning over markedet generelt i lang tid. Meglerhuset har økt risikoen i porteføljen, og i februar begynte det endelig å lyse.  Porteføljen ga 10,5 prosent avkastning i februar, et hav bedre enn markedet på 3,3 prosent. Vardia bidro med en positiv avkastning på hele 12,1 prosent.  

Men 26. februar ble Vardia-aksjen suspendert på grunn av utsettelsen av kvartalsrapporten og Pareto var dermed låst fast i aksjen. Etter at Vardia-aksjen i dag har falt over 50 prosent, har Pareto bestemt seg for å kaste aksjen ut av den anbefalte porteføljen, men meglerhuset slipper selvsagt ikke unna det dramatiske kursfallet.

«Dette er ventet å ha en betydelig effekt på vår porteføljes avkastning,» skriver Pareto og varsler at avkastningen for februar vil bli justert med dagens kursfall.

Trøsten for Pareto får være at meglerhuset har fått oppdraget fra Vardia som tilrettelegger for kriseemisjonen. Meglerhuset har inntil nå anbefalt aksjen med kursmål 33 kroner. Det kursmålet vil nå bli revidert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.