Siden klokken 11 i formiddag har det vært et ekstraordinært styremøte hos Norwegian Air Shuttle asa. Der diskuteres den pågående pilotstreiken i flyselskapet som startet natt til lørdag.

Skjebnemøtet til Norwegian er i gang  

De 650 pilotene organisert i Norwegian Pilot Union (NPU) er ansatt i datterselskapet Norwegian Air Norway as. NPU og fagforeningen Parat har tidligere sagt at de frykter at morselskapet vil slå datterselskapet konkurs og fortsette virksomheten et annet sted.

I løpet av helgen har NPU og Parat samlet støtte for å hindre Norwegian i å fullbyrde planene. Søndag ettermiddag ble pilotene tilknyttet NPU bedt om å signere en såkalt lojalitetserklæring til NPU og Parat. Søndag ettermiddag hadde rundt 400 piloter signert, og innen mandag morgen skal alle de vel 650 pilotene ha signert, ifølge Parat.

Lojalitetserklæring

Leder Hans-Erik Skjæggerud i Parat forklarer:

- Hver enkelt pilot har undertegnet en lojalitetserklæring om at de ikke vil skrive under en individuell arbeidskontrakt hvis Norwegian viderefører virksomheten et annet sted. De gir NPU og Parat fullmakt til å forhandle en ny avtale på vegne av alle medlemmer, sier Skjæggerud.

I realiteten betyr det at NPU og Parat skal fremforhandle en felles avtale for alle pilotene, hvis Norwegian viderefører virksomheten i et annet selskap. Partene vil da også kreve at dagens kollektivavtale blir med i en eventuell ny virksomhet.

Skjæggerud legger til at han ikke vet om styremøtet faktisk diskuterer hvorvidt datterselskapet Norwegian Air Norway as blir slått konkurs og virksomheten videreført et annet sted.

- Det som er klart, er at pilotene har førsterett til jobb hvis virksomheten videreføres i et annet selskap og de har rett til en kollektivavtale, sier han.

Siden lørdag har 70 piloter vært i streik og samtle piloter vil bli tatt ut i streik fra onsdag hvis ikke partene kommer til enighet.

Ved 12.30-tiden mandag var det ennå uklart hvor lenge styremøtet på Fornubu vil vare.

- Alvorlig situasjon

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian vil ikke kommentere hvorvidt styret i selskapet diskuterer muligheten for å avvikle driften i datterselskapet Norwegian Air Norway as ved en opptrapping av streiken.

- Jeg ser at flere medier spekulerer i det, men det har vi ingen kommentar til. Selskapet er i en veldig alvorlig situasjon på grunn av streiken. Utfordringen er at fagforeningen Parat vil ha kontroll med ruteproduksjonen i selskapet og vil at ledelsen gir fra seg styringsretten. Det setter alle arbeidsplassene i fare, sier hun.

DN kommer tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.