Folketrygdfondet har lagt bak seg det sterkeste året siden finanskrisen for syv år siden.

Toppsjef Olaug Svarva er imidlertid rask til å senke listen.

- Dette er et resultat vi selvsagt ikke kan forvente over tid, men vi fikk god uttelling i fjor, sier hun på en presentasjon tirsdag.

Tett på

Etter at norsk økonomi har opplevd en gunstig periode de siste 20 årene er det tegn til at vi står ved et veiskille og at de kommende årene vil være mer krevende, fremgår det av Folketrygdfondets kvartalsrapport.

Oljeskrellen har også for alvor slått inn i en oljetung Oslo Børs, der energisektoren nå utgjør 28 prosent av verdiene, mot 43 prosent et år tidligere, ifølge fondet.

Dette rammer ikke bare oljeselskapenes kontantstrøm, men også underskogen av oljeserviceselskaper som lever av oljeselskapenes investeringsbudsjetter. Redusert kontantstrøm betyr også redusert evne til å opprettholde sine låneforpliktelser. Folketrygdfondet er fra før i dialog med oljeselskapet Det norske omkring lånebetingelsene.

- Vi er spesielt tett på oppfølging av selskaper nå, sier Svarva.

Reforhandlingsbehov

Rentesjef Lars Tronsgaard, som er ansvarlig for Folketrygdfondets gjeldsinvesteringer, antyder at fondets høyrenteinvesteringer speiler den store overvekten av oljeserviceselskaper i det norske markedet.

Avhengig av oljeprisutviklingen videre, kan det dukke opp økt behov for reforhandling av låneavtaler fremover, ifølge rentesjefen.

Viseadministrerende og rentesjef Lars Tronsgaard (t.h) og aksjesjef Nils Bastiansen, Folketrygdfondet.
Viseadministrerende og rentesjef Lars Tronsgaard (t.h) og aksjesjef Nils Bastiansen, Folketrygdfondet. (Foto: Aleksander Nordahl)

- Det utelukker vi ikke, og vi er forberedt på det, sier Tronsgaard til DN.

Vil delta

Aksjesjef Nils Bastiansen istemmer at Folketrygdfondet er forberedt på at en del selskaper må tilpasse seg en ny virkelighet og gjøre de tiltakene som er nødvendig.

- I den grad det skulle være behov for ny egenkapital vil vi også vurdere de mulighetene som ligger i dette, og i hvilken grad vi sånn sett må beskytte våre finansielle verdier gjennom deltakelse i emisjoner. Så vi kan ikke utelukke at det er en del av omstillingen som vi vil se fremover, sier aksjesjefen.

- Krevende år

En nedvekting i oljeservice-aksjer og eksponering mot  fisk-  og finansaksjer bidro til en meravkastning for fondets aksjeportefølje på 3,3 prosent i fjor, og en samlet avkastning på 10,7 prosent. Det tilsvarer en økning i markedsverdien med 17,9 milliarder kroner til 185,7 milliarder kroner ved årets utløp.

Les også: Hun veddet - og vant

Folketrygdfondet har vektet seg ned betydelig i oljeservice de siste to årene, følge Svarva. Hun vil ikke si om tidspunktet er riktig nå for å kjøpe seg opp i oljeservice, men bekrefter at fondet vektet seg noe opp igjen da oljeprisen var nede på 50-tallet. Samtidig understreker hun at Folketrygdfondet fortsatt er undervekt i sektoren.

- Det er et skift innen norsk økonomi og norsk næringsliv. Oljeservice- og leverandørindustrien har noen tøffe perioder foran seg fortsatt, med å kutte kostnader og tilpasse kapasiteten.  Det blir et par krevende år til og det blir krevende beslutninger i selskapene. Samtidig byr slike perioder også på en del muligheter, sier hun.

Holder fokus

Folketrygdfondets største investeringer var ved årsskiftet Statoil, DNB, Telenor, Norsk Hydro, Yara, Marine Harvest, Royal Caribbean Cruises, Schibsted, Orkla og Gjensidige.

Fondets fokusområder for 2015 vil bygge på samme områder som i 2014, herunder finansielle mål og kapitalstruktur, klima, fiskeoppdrett og anti-korrupsjon.

- Vi klarer ikke å spre oss veldig mye mer, sier Svarva og legger til at styret skal ha en grundig gjennomgang i april.

Les også: Oljeserviceselskap sier opp 120 ansatte
Mener Norwegian er nær lånebrudd

Noreco-restrukturering godkjent  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.