Å være aksjonær i Norsk Hydro burde være det letteste i verden. Klarer man å gjette riktig på aluminiumsprisen, treffer man også godt på Hydro-kursen. Historikken viser en meget tett samvariasjon mellom aluminiumsprisen og Norsk Hydro-kursen.

Da kan man lure på hvorfor aksjonærene i Norsk Hydro fortsatte å presse opp kursen på aksjen lenge etter at aluminiumsprisen begynte å falle markant i fjor høst. Prisen begynte å falle allerede i begynnelsen av september i fjor etter å ha nådd sitt høyeste nivå siden 2013. Siden da har prisen falt 15 prosent.

Men aksjonærene i Norsk Hydro fortsatte å presse opp aksjekursen helt til midten av februar. Siden da har aksjekursen falt 15 prosent.

I dag faller aksjen nesten åtte prosent etter at analytikerne i Bank of America Merrill Lynch ifølge Bloomberg har nedgradert Norsk Hydro-aksjen fra kjøp til ”underperform” med kursmål 40 kroner.

Merrill Lynch-analytikerne mener aluminiumpremiene er under press på grunn av kinesisk eksport, samt at det er mulighet for flere endringer i LME-børsens lagerregler.

De nåværende eksportnivåene impliserer et tilbudsoverskudd i markedet, mens meglerhusets tidligere estimater impliserte et underskudd.

Meglerhuset kutter estimat på Hydros driftsresultat før avskrivninger (ebitda) for 2015 med 25 prosent, mens estimat før resultat etter skatt kuttes med 36 prosent.

Norsk Hydro og de øvrige aluminiumsprodusentene har i årevis slitt med overkapasitet og store lagre, og eneste måten å tjene penger har vært å kutte kostnader. Der har Norsk Hydro vært blant de flinkeste i klassen. Det siste året har imidlertid en rekke analytikere ment at aluminiumsprisen skulle stige, dels på grunn av økt vekst i USA.

Alle deltagerne i DNs porteføljekonkurranse; Nordea Markets, DNB Markets og Arctic Fund Management hadde lenge Hydro-aksjen i sine porteføljer. DNB Markets tok aksjen inn allerede i mars i fjor og aksjen bidro til porteføljen med en avkastning på hele 35 prosent frem mot slutten av året. Arctic tok aksjen inn i sin portefølje i slutten av mai og aksjen bidro til den porteføljen med 15 prosent. Nordea tok inn aksjen i slutten av oktober og aksjen bidro med 16 prosent.

Nordea og DNB Markets har fortsatt Hydro-aksjen i sine porteføljer og har dermed vært med på nedturen de siste ukene.

Arctic har kommet seg ut av Hydro-aksjen før fallet.

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.