Børsen var tynget av nedgang i Norsk Hydro og Subsea 7.

Norsk Hydro falt 6,5 prosent, og var den aksjen som var mest omsatt for 1.525 millioner kroner.

Nedgradert

Bank of America Merrill Lynch har nedgradert Hydro-aksjen til «underperform» fra kjøpsanbefaling, mens Goldman Sachs har fjernet aksjen fra sin «conviction buy»-liste.

Begge meglerhusene viser til at prispremien på aluminium er under press, blant annet på grunn av eksport fra Kina og ytterligere regelendringer for lagrene til London Metal Exchange (LME).

- Lavere premier og strammere LME-regler for lagrene i Detroit og Vlissingen endrer ikke mitt langsiktige fundamentale syn, sier analytiker Eirik Melle i Danske Bank Markets til TDN Finans.

Analytikeren viser til at regelendringen skal øke farten aluminium blir tatt ut fra lagrene i, og knytte dette til hvor mye aluminium som kommer inn, og at det potensielt sett kan være negativt for premier.

Med tanke på utviklingen i Kina vil Melle vente å se hvordan utviklingen blir etter kinesisk nyttår, og han tror utviklingen der har større betydning enn LME-endringen.

- Mye av første kvartal er allerede booket. Men fremover generelt er driverne for Hydro hvor robust aluminiumunderskuddet utenfor Kina er, nivåene for kinesisk eksport, og utviklingen i kronen mot dollar, sier Melle.

Fremover vil Melle også følge med på hvor raskt Federal Reserve vil høyne renten, fordi det kan påvirke premiene.

- Premiene har falt litt i USA allerede. Det har vært et svakt marked den seneste tiden og volumene har vært små og preget av kinesisk nyttår og avventende kjøpere. Premiene har også vært under press i Asia, sier Melle.

Melle tror markedet på et tidspunkt vil snu, og at kjøperne må dekke sine behov. All-in-prisene venter han at vil være gode gjennom 2015.

Bortfall av utbytte

Subsea 7-aksjen sluttet ned seks prosent onsdag. Analytikere mener Subsea 7s justerte tall for fjerde kvartal var på linje med forventingene på forhånd, men bortfall av utbytte er negativt. Guidingen for 2015 var også omtrent som ventet, mens lav ordrebok for 2016 er en grunn til bekymring.

DNB Markets mener at Subsea 7-rapporten var negativ til tross for at selskapets justerte ebitda for kvartalet var på linje med konsensus. Meglerhuset trekker frem de store goodwill-nedskrivningene, stansen av utbytteutbetaling, at ordrereserven var ned 30 prosent på årsbasis, og generelt negative utsiktskommentarer.

Analytiker Eirik Ronold Mathisen i DNB Markets mener 2015-guidingen var på linje med forventingene på forhånd, men trekker frem at guidingen var vag. En hovedbekymring for meglerhuset er den lave ordrereserven for 2016.

Subsea 7 hadde pr utgangen av 2014 en ordrereserve på 8,2 milliarder dollar, hvorav 4,1 milliarder er for arbeid i 2015, 1,7 milliarder for 2016 og resterende 2,4 milliarder dollar for 2017 og utover, ifølge selskapets presentasjonsmateriale til kvartalsrapporten.

Swedbank skriver i en oppdatering at de venter å gjøre noen mindre estimatendringer. Meglerhuset ser fortsatt nedsiderisiko for konsensusanslagene for 2015/2016.

Morgan Stanley skriver at de er bekymret for at utbyttekuttet vil gi et ekstra negativt press på aksjen, og motvirke positiv effekt av annonserte kostnadskutt og at aksjen handles til 0,6 ganger pris/bokført verdi etter goodwill-nedskrivning.

Morgan Stanley trekker frem at konsensus på Subsea 7 allerede gjenspeiler et svakere 2015, og skriver at de ville ha kjøpt aksjen på kurssvekkelse.

Handelsbanken trekker frem at det svakeste punktet i rapporten var ordrereserven for 2016, som impliserer ytterligere kutt i omsetningsestimatet for 2016, som de anslår til rundt fem prosent for både eget estimat og konsensus.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,24 prosent til 609,25 poeng, omsatt for 5,2 milliarder kroner.

Les også:
- Sendte avgårde en hel pakke til pilotene i natt - hørte ikke et pip
Hun sa opp oljejobben - så bråsnudde markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.