«Approaching an entry point,» er tittelen på Paretos siste Seadrill-oppdatering.

«Selv om Maersks dypvannsnybygg sikret en kontrakt på 410.000 dollar per dag ser markedet utfordrende ut og fokus er mer på reforhandlinger av kontrakter og kanselleringer enn nye kontrakter. Men attraktiv verdsettelse av aktiva og lave forventninger til dagrater kan indikere en repetisjon av 2009 da oljeservice og offshore boring bunnet i mars,» skriver Pareto.

Men gitt meglerhusets historikk på Seadrill-anbefalingene, som kan oppsummeres som "for høye for lenge", skal man være en over snittet begeistret Pareto-kunde før man nå går tungt inn i Seadrill-aksjen.

Pareto er heller ikke fastere i troen enn at meglerhuset holder fast på hold-anbefalingen.

 «Den negative nyhetsstrømmen vil fortsette, og vi opprettholder vår hold-anbefalingen og kursmålet på 100 kroner. Men risk/reward er betydelig bedret på grunn av lave forventninger,» skriver Pareto.

Aksjen handler nå rundt 83 kroner.

Etter at Seadrill i november ifjor meget overraskende kuttet ut alt av utbytter, har det vært en økende bekymring blant investorene for selskapets balanse. Gjelden er på 90 milliarder kroner og selskapet har betalingsforpliktelser på 30 milliarder kroner på riggene som blir levert i årene fremover. Markedsverdien av egenkapitalen er vel 40 milliarder kroner.

Med riggrater som hastig nærmer seg breakeven-nivåer rundt 300.000 dollar per dag og null inntjening, skal man være ganske god til å regne for å få dette til å gå i hop for Seadrill uten en betydelig refinansiering, salg av eiendeler eller en egenkapitalemisjon.

«Basert på våre forventninger for dagrater/riggutnyttelse og gjeldskapasitet per rigg, tror vi risikoen for en egenkapitalemisjon er begrenset de to neste årene. Men dersom oppgangen i dagratene utsettes fra 2017 til 2018 kan Seadrill få behov for ny egenkapital på mellom 300 og 500 millioner dollar,» skriver Pareto.

Meglerhuset legger til grunn at Seadrill i 2015 har en dypvannsrigg og ti jackup-rigger som kan brukes som pant for gjeldsopptak på til sammen 1,2 milliarder dollar. I 2016 er det akkumulerte tallet på 2,94 milliarder dollar, mens selskapets fundingbehov er på to milliarder dollar. I 2017 øker den akkumulerte pantekapasiteten til 3,72 milliarder dollar, mens fundingbehovet er på 3,7 milliarder dollar.

«Basert på våre forutsetninger vil Seadrill altså ha en begrenset kontantbuffer i 2017,» skriver Pareto.

Blant forutsetningene er en økning i dagrater for dypvannsriggene fra 300.000 dollar per dag i 2015 og 2016 til 400.000 dollar per dag i 2017. Dersom denne rateoppgangen forsinkes med ett år, øker altså fundingbehovet med mellom 300 og 500 millioner dollar, som potensielt må fylles opp med ny egenkapital.  

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.