Forbrukerrådet vil følge med på om DNB gjør opp med kundene som investerte i DNB Norge-fondet og ikke fikk det de betalte for.

Fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet mener DNB kan være erstatningsansvarlig etter at Finanstilsynet avdekket at et av Norges største aksjefond, DNB Norge, ligner på et passivt indeksfond som likevel tar betalt som om det var et aktivt forvaltet fond.

– Det er vanskelig å forstå forholdet som noe annet enn at dette er nytt salg av gråstein til prisen av gull, skriver Jensen i en epost.

«Tilbyr ikke erstatning»

– Vi vil følge nøye med på hvordan banken nå gjør opp med sine kunder. De pålegges å gjøre kundene kjent med Finanstilsynets vurdering og så får kundene vurdere om de heller vil over på et passivt forvaltet fond, legger han til.

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Forbrukerrådet, men avviser at selskapet vil tilbakebetale noe til kundene.

– Vi kommer ikke til å tilby kundene erstatning. Vi mener at kundene har fått det de har betalt for, sier Westerveld.

Finanstilsynet har gitt forvaltningsselskapet DNB Asset Management «pålegg om retting» etter at fondet DNB Norge har tatt 1,8 prosent i forvaltningshonorar, mens indeksfond typisk kun tar 0,3 prosent honorar.

– Det er Finanstilsynets vurdering at den faktiske forvaltningen over lang tid har avveket fra det som forutsettes i DNB Norges vedtekter og prospekt, og som investorene er forespeilet, skriver tilsynet i pålegget.

«Klart og tydelig signal»

– Et klart og tydelig signal fra Finanstilsynet, som alle forvaltere må rette seg etter, skriver Jensen i Forbrukerrådet.

Fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet vil følge nøye med på bankene.
Fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet vil følge nøye med på bankene.
DNB har ikke varslet fondets kunder og investorer om Finanstilsynets kritikk ennå, men vil gjøre det snarlig.

– Men vi må ta tilsynets vedtak til etterretning. Vi kommer til å informere kundene om det, sier Westerveld.

DNB Norge har fra årsslutt 2009 til årsslutt 2014, perioden Finanstilsynet har gransket fondet, hatt avkastning på 44,3 prosent. Det omtaler DNB som «meget god avkastning». Indeksene fondet har sammenlignet seg med, Oslo Børs Hovedindeks og Oslo Børs Fondsindeks har i samme periode hatt avkastning på henholdsvis 55,0 prosent og 57,3 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen her.