Rec Silicon steg markert på en positiv Oslo Børs fredag. Oljeprisene falt tilbake mot slutten av dagen.

Swedbank argumenterer for at det er en stor oppside i Rec Silicon-aksjen. De mener markedet fokuserer for mye på utsiktene til 2015, som er svake på grunn av overskuddstilbud og handelskriger.

2015 vil ikke være noe «comeback» for silisium, og prisene til PV Insights fortsetter å falle. Nivået er imidlertid fortsatt høyere enn Swedbanks forventninger.

GCL Poly, den største produsenten av silisium og wafere, har ingen planer om å øke kapasiteten. Selskapet vil heller bedre teknologien for å kutte kostnader og øke lønnsomheten, sier styreleder Zhu Gongshan. Selskapet er bekymret for hvordan man skal finansiere ny kapasitet, skriver meglerhuset.

Swedbank mener markedet har glemt at Rec Silicon er kostnads- og teknologiledende. De viser også til at syklusene i silisium er lange, og at det kreves en høyere silisiumpris for at solarmarkedet skal overstige 70 gigawatt.

Rec Silicon har også en ledende posisjon innen silangass, som er et svært lønnsomt segment. Swedbank mener at silangass alene kan forsvare markedsverdien til selskapet.

Swedbank venter ikke at silisiumvirksomheten skal bidra betydelig til RECs inntjening i 2015.

Rec-aksjen steg 7,2 prosent til 2,4 kroner, omsatt for 140 millioner kroner.

Opera-opptur

Opera Software var også blant aksjene som steg fredag og endte opp 4,4 prosent til 57,70 kroner. Carnegie oppgraderer sin anbefaling på Opera til en kjøpsanbefaling og høyner kursmålet med 20 kroner til 80 kroner.

Meglerhuset mener at Opera-aksjen er et attraktivt vekstcase, drevet av Opera Mediaworks, som har en sterk posisjon i det amerikanske annonsemarkedet for mobil.

Frykter nytt fall i oljeprisene

De amerikanske råoljelagrene økte med over 10 millioner fat i forrige uke, og har dermed steget i underkant av 60 millioner fat hittil i 2015, til sitt høyeste nivå på over 80 år.

Om lag 70 prosent av USAs lagerkapasitet er nå i bruk, ifølge Wall Street Journal, som også skriver at lagrene i Cushing, Oklahoma, leveransepunktet for den amerikanske referanseoljen WTI, ventes å fylles helt opp i løpet av våren.

Flere analytikere frykter at lagrene bare vil fortsette å stige, og at dette til slutt vil resultere i et nytt fall i oljeprisene.

- Lagernivåene begynner faktisk å bli skremmende, sier forvalter og seniorstrateg Harish Sundaresh i Loomis, Sayles & Co til avisen.

En del av utfordringen ligger ved at verdensproduksjonen av olje for øyeblikket er rundt 1,5 millioner fat pr dag høyere enn etterspørselen. Større deler av volumøkningen de seneste årene har kommet som ukonvensjonell olje i USA, og Opec har på grunn av dette konkludert at det er her produksjonskuttene bør komme.

DNO falt 1,3 prosent til 14,86 kroner fredag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,28 prosent til 616,31 poeng, omsatt for 4,0 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.