29. januar nådde Norwegian-aksjen ny toppnotering. Siden har det gått utforbakke, og kursen falt spesielt mye før streiken ble et faktum, blant annet som følge av svake tall for fjerde kvartal som ble lagt frem i februar. Nå er streiken over, og Norwegian må gjenvinne tillitt blant passasjerene - og i aksjemarkedet.

Den som har tapt aller mest siden toppnoteringen er Bjørn Kjos, Norwegians sjef, gründer og største aksjonær. Kjos har tapt rundt 700 millioner kroner på kursfallet. Kjos er største aksjonær i investeringsselskapet HBK Invest, som igjen er største aksjonær i Norwegian. HBK Invest har tapt over 800 millioner kroner. De øvrige aksjonærene her er Norwegians styreleder Bjørn Halvor Kise og Norwegian-sjefens bror Tore Kjos.

I streikeperioden isolert sett er verdireduksjonen for Kjos «bare» 100 millioner kroner.

Les også:

Nå tar Kjos gjerne en øl med pilotene  

Utlån

HBK Invest stiller også fem prosent av sin aksjebeholdning til disposisjon for investorer som vil shorte Norwegian-aksjen. Denne utlånsordningen administreres via meglerhusene Nordea Markets og Danske Bank Markets. BK Invest får inntekter ved å låne ut aksjene, en rentekompensasjon på det utlånte beløpet. Dette utgjør uansett småpenger sammenlignet med endringene i aksjeverdiene. Ifølge DNs beregninger kan Kjos’ selskap ha tjent noen hundre tusen kroner på utlån i løpet av streikeperioden.

Ved å låne aksjer, selge disse, og deretter kjøpe aksjene tilbake etter kursfall kan man tjene penger. Men de som har lånt aksjer av Bjørn Kjos for å shorte Norwegian-aksjen har ikke truffet blink, selv om kursen har falt kraftig.

Låner ut aksjer for 356 millioner kroner  

For sent ute

Siden Norwegian-aksjen var på topp helt i slutten av januar, har 1,2 millioner aksjer blitt lånt ut fra HBK Invests aksjekonto. Men mesteparten av utlånet skjedde etter et kursen hadde falt kraftig i midten av februar. Det tyder altså på at shorterne var for sent ute til å utnytte det kraftige kursfallet.

Basert på ukentlige aksjonærlister og snittkurs har DN beregnet shorternes gevinst til rundt 15 millioner kroner.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.