Ettersom eksporten av olje fra Persiabukten ikke er truet, kan dagens prisoppgang være kortvarig ettersom markedene for tiden er godt forsynt med olje, mener analytikere.

- Oppgangen skyldes at angrepet fra Saudi-Arabia og deres allierte mot Houthi-opprørere i Jemen kan føre til bekymringer om forsyningssikkerheten for olje fra Midtøsten, sier oljeanalytiker Trond Frode Omdal i Pareto Securities til TDN Finans og får støtte av analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank.

Omdal mener at det er to risikofaktorer som nå gir utslag i prisen. Han forklarer at farvannet mellom Jemen og Djibouti er mindre enn 40 km bredt, og at dette blir betraktet som en «flaskehals» for verdens oljeforsyning av, EIA. Regionen er derfor sterkt militarisert av vestlige mariner.

- Det er noen raffinerier langs kysten i tillegg til at noe av oljeeksporten fra regionen går langs kysten av Jemen. Dette er den ene risikoen, at dette vil blokkere deler av oljeforsyningen, sier Omdal.

Han presiserer at det meste av forsyningen fra gulf-regionen ikke er truet samtidig som markedene godt forsynt med olje.

- Slik sett burde denne frykten være noe kortlivet og reaksjonen er overdrevet, sier Omdal.

Jemen i seg selv er en liten produsent og produksjonen utgjør kun 0,2 prosent av den globale oljeproduksjonen, ifølge BP Statistical Review. Men kombinert med sine naboer, representerer regionen om lag 20 prosent av den globale oljeforsyningen, skriver Sveen-Nilsen.

Marine Harvest fortsatte fallet

Marine Harvest, som var ned over seks prosent onsdag, falt ytterligere 2,2 prosent torsdag.

SEB har nedgradert Marine Harvest fra kjøp til hold torsdag ettersom meglerhuset mener at forholdet mellom risiko og avkastning ikke er attraktivt nok.

Carnegie mener imidlertid det kraftige fallet i aksjen gjør at dette er en god anledning til å handle.

«Lakseindustrien produserer nær maksimal kapasitet, de langsiktige fundamentale forholdene i markedet er solide og protein-historien til bransjen er intakt», skriver Carnegie.

Meglerhuset viser til at selskapets utbyttekapasitet er «fantastisk» og at de ser tegn til at kostnadsdriverne vil flate ut samtidig som prisene kan stige i andre kvartal.

«Dessuten tar ikke aksjen og estimatene høyde for at man kan få lettelser i situasjonen i Russland og Kina, noe som vil være en positiv trigger», skriver meglerhuset.

Carnegie har kursmål på 103 kroner på Marine Harvest og kjøpsanbefaling.

Marine Harvest endte på 91,20 kroner, omsatt for 432 millioner kroner, nest mest på børsen etter Statoil, som endte opp 1,1 prosent omsatt for 1,1 milliarder kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,84 prosent til 611,36 poeng, omsatt for 4,4 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.