Fergerederiene Norled og Fjord1 vurderer å slå seg sammen. Et fusjonert selskap vil ha 160 fartøyer, 2500 ansatte og driftsinntekter på 2,5 milliarder kroner.

– Vi ønsker å samordne virksomheten. Hvordan dette skal skje er et tema for utredningen som nå skal gjennomføres, sier viseadministrerende direktør Lars Jacob Engelsen i Norled.

Lars Jacob Engelsen, viseadministrerende direktør Lars Jacob Engelsen i Norled.
Lars Jacob Engelsen, viseadministrerende direktør Lars Jacob Engelsen i Norled.
– Var det Fjord1 som tok kontakt med dere?

– Dette er kommet istand etter kontakt på eiernivå, sier Engelsen. Han tilføyer at selskapene er noenlunde like i størrelse.

Utlandet neste

Det skal nå utarbeides et felles forslag til hvordan selskapet kan opprettes. Hensikten er ifølge en melding «å avklare om det er grunnlag for å etablere et finansielt og operativt sterkt sjøselskap».

Siktemålet er å skape en enhet som er sterk nok til å konkurrere om de største fergeoppdragene i Norge. I tillegg er det ønskelig å kunne møte fremtidige bortfall av norske fergesamband med egen satsing internasjonalt.

Det påtenkte selskapet vil ifølge en felles melding bli en solid aktør, både regionalt og nasjonalt.

– Selskapet vil ha nødvendige forutsetninger for fremtidig satsing internasjonalt. Dette vil være av stor betydning sett opp mot de strategiske og kommersielle utfordringene fergenæringen i dag står ovenfor, heter det.

Hermansen og Sævik

Norled og driver ferge- og hurtigbåtsamband fra Oslofjorden til Troms med hovedkontor i Stavanger og kontorer i Bergen, Oslo og Flekkefjord. Rederiet er et heleid datterselskap av Det Stavangerske Dampskibsselskap, som kontrolleres av Yuhong J. Hermansen.

Fjord1 har virksomhet fra Finnmark i nord til Rogaland og Buskerud i sør. Kjerneområdet er sjøtransport med bilferger og passasjerbåter. Selskapet eies av Sogn og Fjordane fylkeskommune med 59 prosent og Per Sævik-familien i Fosnavåg med 41 prosent.

bjorn.segrov@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.