Finanstilsynet konkluderte med at Nærings- og fiskeridepartementet hadde lekket innsideinformasjon i forbindelse med tildeling av laksekonsesjoner.

Men tilsynet mente det var tilstrekkelig med et kritikkbrev. Saken ble ikke anmeldt til Økokrim, slik som har vært vanlig praksis i lignende lekkasjesaker.

 

Uenighet internt

Internt i Finanstilsynet har det vært uenighet om hvorvidt det var riktig ikke å anmelde forholdet.

Fagavdelingen i tilsynet, som jobber med innsidesaker, ville anmelde. Men det endte med at saken ikke ble anmeldt etter at den også var behandlet i Finanstilsynets styre.

Oslo Børs ved børsdirektør Bente Landsnes rettet skarp kritikk mot Finanstilsynet for ikke å ha anmeldt forholdet. Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen avviste kritikken og mente et brev med oppfordring om innskjerping av rutiner var reaksjonsform god nok.

 

Ulik vurdering

Det mente ikke Økokrim, som nå har bøtelagt departementet. Boten er på 1,4 millioner kroner.

- Hvorfor tok Økokrim denne saken?

- Saken var kjent fra media. Vi mente det var grunn til å se nærmere på saken og hva som hadde skjedd. Derfor startet vi etterforskning, sier statsadvokat Henrik Horn i Økokrim.

- Hva synes du om at tilsynet ikke anmeldte saken?

- Tilsynet har åpenbart vurdert saken annerledes enn vi har gjort.

Morten Baltzersen sier følgende i en epost til DN:

- Finanstilsynet har ingen synspunkter på Økokrims vedtak om ileggelse av forelegg eller begrunnelse for dette. Økokrim må selv redegjøre for sine vurderinger og ressursbruk.

Tidligere juridisk direktør ved Oslo Børs, Atle Degré i advokatfirmaet Kluge, har vært kritisk til at tilsynet droppet anmeldelse. Nå sier han:

- Dette viser at kritikken mot Finanstilsynet var berettiget. Det er bra Økokrim vurderer dette selvstendig, sier han.

Fiskeriministeren sier i en melding:

- Reglene om forsvarlig håndtering av innside-informasjon skal overholdes. I dette tilfellet ble det gjort en feil, til tross for den oppmerksomheten vi har hatt og fortsatt har på disse reglene, og da må vi ta konsekvensen av det. Vi har derfor vedtatt forelegget, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

 

Les også:

USA bremser veksten

Godkjenner TV 2s fotball-kupp  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.