Oslo Børs falt svakt tirsdag, tynget av flere oljerelaterte aksjer. Oljeprisene var ned etter tegn på at en avtale rundt Irans kjernefysiske program nærmet seg.

Det kom noen makrotall i dag, men de viktigste denne uken kommer når Oslo Børs er stengt. Det er non-farm payrolls på fredag og ISM i morgen.

DNO var blant aksjene som falt mest tirsdag. Gulf Keystone Petroleum, som også har virksomhet i irakisk Kurdistan, var ned rundt 10 prosent i London etter at selskapet gjennomførte en rettet emisjon. DNO på sin side meldte at selskapet stanser produksjonen sin i Jemen, som en følge av sikkerhetssituasjonen i landet.

Analytiker Trond Omdal i Pareto Securities påpeker at DNOs produksjon i Jemen er helt marginal og at selskapet nesten ikke har bokførte verdier i der. Han mener nyheten burde ha begrenset effekt på aksjekursen, og fremholder at det er sammensatt bilde som preger DNO-aksjen i dag.

- Det er en kombinasjon av lavere oljepris, Jemen-nyheten og muligens den svake utviklingen i Gulf Keystone. Altså en miks av flere ting. Jeg tror imidlertid Gulf Keystone-emisjonen har lite å si, da det har vært kjent i flere uker at de måtte hente penger, sa Omdal til TDN Finans.

- Mye usikkerhet i det helt korte bildet

Pareto-analytikeren har kjøpsanbefaling på DNO, i stor grad basert på forventningen om at det snart kan komme på plass en mekanisme for faste eksportbetalinger til oljeselskapene i irakisk Kurdistan.

- Det er lett å være positiv på to til tre måneder, med i det helt korte bildet er det mye usikkerhet, sa han.

Ellers ble oljesektoren på Oslo Børs tynget av den svake utvikling i oljeprisene, idet Iran og vestlige makter nærmer seg fristen for å inngå en avtale rundt Irans kjernefysiske program. Flere av signalene fra Lausanne, hvor forhandlingene foregår, har tydet på at det blir en avtale i en eller annen form.

En avtale vil trolig føre til at Vestens sanksjoner mot Iran gradvis blir tatt bort. Swedbank-analytiker Teodor Sveen-Nilsen skriver i en oppdatering at det mest sannsynlige utfallet er at noen av sanksjonene blir løftet i løpet av første halvår, samt muligens en lettelse av eksporttaket på én million fat olje pr dag, som ble satt i november 2013.

I verste fall, fra oljeselskapenes syn, kan en atomavtale medføre en økning i de iranske oljeeksportene på 0,7-0,8 millioner fat per dag. Sveen-Nilsen fremholder imidlertid dette som mindre sannsynlig.

DNO falt 5,4 prosent til 10,5 kroner, omsatt for 126 millioner kroner. Statoil var mest omsatt på Oslo Børs og endte ned 0,1 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,05 prosent til 619,20 poeng, omsatt for 3,4 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Euroen svekkes av Hellas-frykt

Fredriksen-selskap forhandlet frem forsinkelser

DNO kutter all produksjon i Jemen