Det er Agderposten som tirsdag skriver om Grimstad kommunes skatteinngang som ifjor ble reddet av den anonyme kraftmegleren og milliardæren Einar Aas (44).

Innbyggerne i Grimstad betalte tilsammen 2275 millioner kroner i skatt og arbeidsgiveravgift ifjor. Det var 145 millioner kroner mer enn i 2013. Det betyr at uten innbetalingen fra Einar Aas, ville skatteinngangen ha vært negativ med 52 millioner kroner.

«I Grimstad er det en økning i innbetalt skatt fra personlig skattyter på hele 197 millioner kroner som er årsaken til den gode skatteveksten. Dette skyldes spesielle forhold knyttet til en enkelt skattyter», skriver Odd Einar Jørundland i årsrapporten til Skatteoppkreveren i Grimstad og Lillesand.

 

Sterkest vekst
Agderposten skriver at etter fordeling av de 197 millionene fra Einar Aas mellom staten, Aust-Agder fylke og andre kommuner, sitter Grimstad igjen med mellom 20 og 25 millioner. Uten disse millionene, ville kommuneregnskapet for Grimstad vist et overskudd på tre-fire millioner kroner. Nå blir i stedet overskuddet 27 millioner og Grimstad hevder ingen andre kommuner i hele landet har større vekst i skatteinntektene.

Einar Aas har de siste 20 årene bygget opp milliardverdier på krafttrading. Han holder en svært lav profil og lar seg aldri intervjue. Han bor i sjøkanten på Naxbie like utenfor Grimstad sentrum der han de siste årene har brukt mange titall millioner kroner på å kjøpe opp flere av naboeiendommene.

 

Les også:

Ønsker økt beskatning på sekundærbolig  

Skamroser norsk storbank

- Norge har ikke flaks lenger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.