Oslo Børs faller tilbake tirsdag ettermiddag samtidig som oljeprisene trekker ned med tegn på at det kan bli en avtale rundt Irans atomprogram.

DNO er blant aksjene som faller mest tirsdag. Gulf Keystone Petroleum, som også har virksomhet i irakisk Kurdistan, er ned et tosifret antall prosent i London etter at selskapet har gjennomført en rettet emisjon. DNO meldte for øvrig tirsdag morgen at selskapet stanser produksjonen sin i Jemen, som en følge av sikkerhetssituasjonen i landet.

Mye usikkerhet

Analytiker Trond Omdal i Pareto Securities påpeker at DNOs produksjon i Jemen er helt marginal og at selskapet nesten ikke har bokførte verdier i landet. Han mener nyheten bør ha begrenset effekt på aksjekursen, og fremholder at det er sammensatt bilde som preger DNO-aksjen i dag.

- Det er en kombinasjon av lavere oljepris, Jemen-nyheten og muligens den svake utviklingen i Gulf Keystone. Altså en miks av flere ting. Jeg tror imidlertid Gulf Keystone-emisjonen har lite å si, da det har vært kjent i flere uker at de måtte hente penger, sier Omdal til TDN Finans.

Pareto-analytikeren har kjøpsanbefaling på DNO, i stor grad basert på forventningen om at det snart kan komme på plass en mekanisme for faste eksportbetalinger til oljeselskapene i irakisk Kurdistan.

- Det er lett å være positiv på mellomlang sikt, med i det helt korte bildet er det mye usikkerhet, sier han.

Svak utvikling

Ellers tynges oljesektoren på Oslo Børs av den svake utvikling i oljeprisene, idet Iran og vestlige makter nærmer seg fristen for å inngå en avtale rundt Irans kjernefysiske program. De seneste signalene fra Lausanne, hvor forhandlingene foregår, kan tyde på at det blir en avtale i en eller annen form.

En avtale vil trolig føre til at Vestens sanksjoner mot Iran gradvis blir tatt bort. Swedbank-analytiker Teodor Sveen-Nilsen skriver i en oppdatering at det mest sannsynlige utfallet er at noen av sanksjonene blir løftet i løpet av første halvår, samt muligens en lettelse av eksporttaket på én million fat olje pr dag, som ble satt i november 2013.

I verste fall, fra oljeselskapenes syn, kan en atomavtale medføre en økning i de iranske oljeeksportene på 0,7-0,8 millioner fat pr dag. Sveen-Nilsen fremholder imidlertid dette som mindre sannsynlig.

DNO er ned 7,3 prosent til 10,34 kroner, omsatt for 71 millioner kroner. Statoil er så langt mest omsatt på Oslo Børs og er ned 0,3 prosent.

Trekker ned

Seadrill trekker også ned tirsdag. Credit Suisse skriver i en oppdatering at BPs terminering av semiriggen «West Sirius», som ble meldt av Seadrill Partners mandag, ser ut til å være nøytral for kontantstrømmen til selskapet.

Med beslutningen om å legge riggen i opplag er man kommet til punktet hvor riggeierne må begynne å legge opp femte- og sjettegenerasjonsrigger for å balansere markedet, mener meglerhuset.

For Seadrill er neste avgjørelse hva som skal skje med femtegenerasjons boreskipet «West Navigator», bygget i 2000.

«West Navigator», er for tiden inaktiv og var ventet å starte arbeid for Rosneft i sommer.

«Vi forventer at denne riggen vil bli lagt i opplag, potensielt skrapes», skriver Credit Suisse.

Seadrill er ned 2,1 prosent til 75,50 kroner, omsatt for 93 millioner kroner.

Lavere priser stimulerer

En rekke aksjer i gjødselsektoren internasjonalt har steget det siste døgnet etter at det ble kjent at Canpotex, som er markedsføringsselskapet til Agrium, MosaicCanada og Potash Corporation, har ferdigstilt kontrakter med de største kundene i Kina, inkludert Sinofert, for kali-leveranser i 2015. Kali-skipningene til Kina ventes minimum å bli 1,8 millioner tonn i 2015, sammenlignet med 1,6 millioner tonn i 2014.

Analytiker Spencer Churchill til Paradigm Capital omtaler dette som overraskende høye tall.

- Dette viser at lavere priser stimulerer etterspørselen, sier Churchill til Bloomberg News.

J.P. Morgan skriver i en oppdatering mandag at gjødseletterspørselen vil ta seg opp i de kommende ukene ettersom vi kommer inn i vårsesongen i USA og Europa.

Utsetter innkjøpene

Den siste tiden har prisen på urea-gjødsel falt markert og meglerhuset skriver mener det skyldes en kombinasjon av blant annet treg sesongmessig etterspørsel, lave produksjonskostnader og overtilbud.

«Lave kostnader har vært spesielt avgjørende for den svake prisutviklingen. Produksjonskostnadene i Ukraina ligger trolig på rundt 210 dollar pr tonn fob for prillet vare», skriver meglerhuset. De viser til at produksjonskostnadene var rundt 300 dollar for et år siden.

«Det virker dessuten som om kjøperne utsetter innkjøpene i påvente av enda lavere priser», skriver meglerhuset videre.

Yara er opp 0,1 prosent tirsdag til 416,2 kroner, omsatt for 99 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,13 prosent til 618,74 poeng, omsatt for 1,4 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Boligene selges raskere enn på lenge

- De fra sør kaller det "villsnø"

Stadig flere innvandrere er sosialklienter