Reiten & Co ba i avisannonser om søkere til stillingen som investment associate, for analyse av selskaper: «ønsket alder 27–32 år».

– Det er ikke lov til å legge vekt på alder når man lyser ut stillinger. Det skal svært mye til før vi kan se at alder skal være et saklig og nødvendig krav, skriver nestleder ­Elisabeth Lier Haugseth i Likestillings- og diskrimineringsombudet i en epost.

– Hvorfor skulle en 28-åring være mer kvalifisert til denne stillingen enn for eksempel en 40-åring? Tror de at de får en bedre arbeidstager, spør hun.

Arbeidsmiljøloven slår fast at «diskriminering på grunn av politisk syn, medlemskap i arbeidstagerorganisasjon eller alder er forbudt».

Vanlig problem

Haugseth forteller at problemet er utbredt.

– Det overrasker oss at arbeidsgivere ikke er bedre kjent med regelverket. Det som overrasker enda mer, er at arbeidsgivere virkelig tror at de får en bedre arbeidstager når de begrenser søkermassen på denne måten. Potensielt går de glipp av mange gode kandidater, skriver hun.

Formuleringen om ønsket alder er nå fjernet fra nettannonsen.
Formuleringen om ønsket alder er nå fjernet fra nettannonsen. (Foto: Fartein Rudjord)
Nestlederen forteller at virksomheter er forpliktet til å endre annonse og praksis når ombudet har konkludert med at de bryter loven.

– Dette følger vi opp. Hvis virksomheten ikke gjør det, har vi mulighet til å sende saken til Likestillings- og diskrimineringsnemnda. De kan pålegge virksomheten å endre annonsen og praksis innen en fastsatt frist. Nevnden kan også gi bøter hvis virksomheten fortsatt ikke retter opp forholdet, skriver Haugseth.

Daglig leder Bård Brath Ingerø i Reiten & Co skriver følgende om stillingsannonsen og ombudets kommentarer i en epost til DN:

– Når det gjelder formuleringene i stillingsannonsen, ligger det ikke mer i dem enn at vi ønsket å sende et signal om at vi ikke bare er på jakt etter folk med mange tiårs erfaring. Ordlyden kunne sikkert vært annerledes, skriver Ingerø.

Fjernet formuleringen

Etter at DN tok kontakt om saken fjernet Reiten & Co formuleringen om ønsket alder fra sin stillingsannonse på hjemmesiden.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.