Oslo Børs fosser frem til ny intradags toppnotering sålangt tirsdag.

Oslo Børs stiger 2,8 prosent til ny historisk toppnotering på 639,7 poeng. Forrige intradags topp var 24. juni ifjor på 632,37, mens børsen sluttet til sitt høyeste nivå på 631,15 dagen i forveien, 23. juni.

Fra samme tidspunkt har oljeprisen mer enn halvert seg, til dagens 57,5 dollar per fat.

Hovedindeksen har steget vel 10 prosent siden nyttår, mot den tyske DAX-indeksen som har steget 23 prosent hittil i år.

Oslo Børs har siden i sommer blitt langt mindre eksponert for svingninger i oljeprisen. I sommer utgjorde energiaksjer nesten 50 prosent av verdien av alle aksjene notert på Oslo Børs, mot litt over 30 prosent nå, ifølge tall fra Oslo Børs.

Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill leder an dagens utvikling på Oslo Børs med en oppgang på over 10 prosent.

Før helgen tok konkurrentene grep for å møte den massive overkapasiteten i riggmarkedet. Aksjestrateg Erik Roland i Nordea lar seg ikke videre imponere.

- Vi blir ikke noe mer optimistisk på vegne av rigg. Dette er bare starten på en bevegelse der rigger kommer i opplag og vil bli gjort til spiker, sier han til Dagens Næringsliv.

Den amerikanske riggkjempen Transocean har nylig tatt ut noen dypvannsrigger av markedet, mens Atwood har fått skjøvet på et par riggbestillinger.

- Jeg tipper at rundt 100 rigger må bort, mot bare et par og tredve hittil. Det er sannsynligvis lite som kommer til å endre seg innenfor riggsegmentet på kort sikt, sier han og viser til at det fortsatt er for mange rigger som vil bli levert fra verft.

Strategen tror dagens kraftige kursoppgang i Seadrill-aksjen i stor grad skyldes at investorene som har satset på fall i aksjekursen, stenger sine posisjoner.

- Jeg vil tippe at det er en del short-inndekning, at når man begynner å se positive tegn stenger man shortene sine, og at det er det som hovedbidragsyteren til det kraftige løftet man ser i dag, sier Roland.

Societe Generale konkluderer også med at det er for tidlig å investere i riggaksjer igjen, ifølge TDN Finans.

I en oppdatering kutter meglerhuset kursmålet på Seadrill 86 fra 133 kroner og gjentar en holdanbefaling.

Tross i at Seadrill selv mener å ha en høy kontraktsdekning og god evne til å gjennomføre kostnadskutt, mener Societe Generale at bildet også består av andre, mindre overbevisende faktorer:

  • De nåværende dagratene begynner å nærme seg breakeven-nivåer.
  • Den begrensede kontraktsdekningen for de neste to årene. For 2016 er den 63 prosent, og for 2017 er den 40 prosent.
  • Overskuddstilbudet i riggmarkedet er større enn tidligere antatt.

Statoil trekker opp nær fem prosent og er som normalt den mest omsatte aksjen på Oslo Børs tirsdag.

Roland påpeker at markedet venter på høyere oljepriser. Økt etterspørsel etter bensin i USA bidrar i den retning, samtidig har Saudi-Arabia igjen satt opp prisene på olje til asia.

Før helgen kom vestlige makter anført av USA til enighet med Iran omkring en atomavtale, som bidrar til redusert geopolitisk risiko i oljeprisen.

På den annen vil en heving av sanksjonene mot Iran på sikt føre til at det kommer enda mer olje i markedet, påpeker Nordera-strategen.

- Det er 30 millioner fat som ligger til havn i Iran, men det ser ikke ut som om de kommer ut veldig raskt, og jeg tror markedet fant støtte i det, sier Roland.

Les også:
To hendelser løfter risikoappetitten i verden
Til værs med Siem  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.