Oslo Børs fosser frem til ny toppnotering sålangt tirsdag. Samtidig melder norske bedrifter om full brems, viser DNs bedriftsbarometer.

Utviklingen kan kanskje virke som et paradoks, men dette tilbakeviser sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

- Nei, dette er ikke så rart. Mange av selskapene på børsen selger mye til utlandet. De har fått et fall i kronekursen på rundt 15 prosent. Resten av verdensøkonomien går ganske bra. Inntjeningsmessig kompenserer det mye for problemene knyttet til at oljevirksomheten går dårligere, sier han.

- Mindre eksponert

Hovedindeksen på Oslo børs har steget med vel 10 prosent siden nyttår. Samtidig er oljeprisen halvert siden i fjor sommer, noe som har ført til at energiandelen på Oslo Børs er blitt kraftig redusert.

23. juni i fjor utgjorde energiaksjer 47,2 prosent av verdien av alle aksjene notert på Oslo Børs. Forrige uke var energiaksjenes andel av den samlede børsverdien 31,7 prosent.

- Dermed har Børsen blitt mye mindre eksponert for svingninger i oljeprisen, heter det i en melding fra Oslo Børs tirsdag.

Dette understreker også sjeføkonom Andreassen.

- Oslo Børs var oljetung, men den er ikke det lenger. Det som er på børsen er gjennomgående mer orientert mot global økonomi enn snittet av selskapene som vi har på fastlandet i Norge, sier han.

Ikke dyr

Andreassen legger til at «all time high» heller ikke betyr at børsen er spesielt dyr.

- Siden børsen var veldig høy i 2008 har verdien av selskapene steget veldig mye. Det at børsen har steget kraftig er fordi selskapene er mye mer verdt enn de var for noen år tilbake, sier han.

Investeringsdirektør Gunnar Torgersen i Holbergfondene.
Investeringsdirektør Gunnar Torgersen i Holbergfondene. (Foto: Elisabeth Sperre Alnes)

- Må ta mer ferie

Investeringsdirektør Gunnar Torgersen i Holbergfondene mener dagens børsoppgang ligger innenfor det man kan forvente. Han synes det likevel er hyggelig med en "grønn start" på april måned.

- Vi må ta mer ferie, sier Torgersen med henvisning til at oppgangen later til å samlet seg opp over høytiden.

Et par positive børsdager ute mens Oslo Børs har hatt ferie samt bred oppgang i Europa tirsdag bidrar til å løfte børsen, påpeker investeringsdirektøren. Samtidig er oljeprisen noe opp i perioden, og støtter stabiliseringen i området rundt 55 dollar etter årsskiften.

- Man har kommet vekk fra det fallet man hadde gjennom ifjor høst, og prisene har vist tegn til å stabilisere seg. Dermed føler man seg på litt fastere grunn, sier Torgersen.

Jakt på avkastning

Enkeltselskaper som Statoil og Seadrill veier tungt i hovedindeksen, og bidrar med en oppgang på henholdsvis 4,7 og 11,5 prosent til at børsen er på sitt høyeste nivå noensinne tirsdag.

Investeringsdirektøren mener svaret på om markedet er blitt dyrt avhenger av hvilken fot man står på; ser man på selskapspris mot inntjeningen (P/E) kan det hevdes. Men ser man på inntjeningen i forhold til rentenivået, fremstår det billig, mener Torgersen.

- Jeg tror man undervurderer den jakten på avkastning som er der ute, med tanke på rentene er så lave.  Aksjer som aktivaklasse fremstår som ganske attraktiv selv med en PE på litt høyere nivå enn det vi stort sett har vært vant til, sier Holberg-toppen.

Tirsdag morgen falt oljeprisene noe tilbake etter markert oppgang siden stengning på Oslo Børs før påske.

Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider

Les også:
Økonom om ferske DN-tall: - Svært svak utvikling i norsk økonomi
Kansellerer årets oljemesse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.