Vimpelen vaiet friskt i morgenbrisen i Asker onsdag morgen, da syv politibiler rullet opp foran husene til Johnsen Oil-gründerne Jan Ingolf Kristiansen (72) og sønnen Are Abrahamsen (50), som tidligere het Leiv Are Kristiansen. Like før klokken ti ble Kristiansen pågrepet, plassert i baksetet på en bil fra Økokrim og siktet for å ha spredt villedende informasjon om selskapet Johnsen Oil. Samtidig ble huset gjennomsøkt av polititjenestemenn fra Økokrim og spesialtrente hunder fra tollmyndighetene. Også i nabohuset på den andre siden av veien gikk Økokrim tungt inn med personell og hunder. Der bor sønnen Are Abrahamsen, som ikke var hjemme da politiet slo til. Det var bare samboeren, en 31 år gammel poledance-instruktør, som ikke er siktet i saken. Abrahamsen er tidligere dømt for bedrageri.

Både far og sønn Kristiansen har hatt fremtredende roller i Johnsen Oil og i salget av aksjer for flere titall millioner kroner til intetanende tyske pensjonister. Nå er begge mistenkt for å ha benyttet villedende informasjon i forbindelse med aksjesalget, blant annet en falsk Sintef-rapport DN omtalte i november 2013.

– Økokrim har pågrepet Jan Ingolf Kristiansen, og innledet etterforskning med hensyn til spredning av villedende informasjon om selskapet Johnsen Oil, sier førstestatsadvokat Geir Kavli i Økokrim til DN.

– Etterforskningen vil avklare hvorvidt det er spredt feilaktig informasjon, i hvilket omfang og med hvilken hensikt, sier han.

Oppblåst

Razziaen skjedde halvannet år etter at DN avslørte at Jan Ingolf Kristiansen og Are Abrahamsen hadde blåst opp verdien på Johnsen Oil til ti milliarder kroner. Flere hundre tyske pensjonister og småsparere ble lurt til å kjøpe aksjer til grovt oppblåste priser i selskapet. Falske analyser og tvilsomme kontrakter med russiske selskaper ble brukt i salgsarbeidet. Også to norske oljetopper, blant annet en direktør i statens oljeselskap Petoro, ble misbrukt og oppgitt som styremedlemmer i Johnsen Oil.

På det høyeste sirkulerte analyser fra et sveitsisk meglerhus som verdsatte Johnsen Oil til ti milliarder kroner. Tyske pensjonister ble fortalt av meglere at Johnsen Oil skulle børsnoteres i Frankfurt, London og København i løpet av 2013. Så viste det seg at aksjene var verdiløse.

Are Abrahamsens hus ble onsdag ransaket av Økokrim.
Are Abrahamsens hus ble onsdag ransaket av Økokrim. (Foto: Fartein Rudjord)

Fengslet i Tyskland

DN viste hvordan Jan Ingolf Kristiansen og sønnen Are solgte aksjer for rundt 30 millioner kroner gjennom falske meglerhus – såkalte boilerroom – på Mallorca, til sakesløse eldre tyskere.

– Jeg representerer rundt 20 klienter. Så langt har vi bare funnet småpenger, sier den tyske advokaten Bernd Jochem til DN.

Han sier det foregår en omfattende etterforskning også i Tyskland. En tysk advokat, som organiserte et storstilt salg av aksjer fra Kristiansen til tyske pensjonister via de falske meglerhusene på Mallorca, har sittet flere måneder i varetektsfengsel i Tyskland.

–Tysk politi har frosset noen konti med småpenger hos mellommenn, men mesteparten er sluset videre til selskaper i Nederland og Tyrkia, sier Jochem.

Økokrim ransaket to boliger i Asker onsdag, begge med tilknytning til selskapet Johnson Oil.
Økokrim ransaket to boliger i Asker onsdag, begge med tilknytning til selskapet Johnson Oil. (Foto: Fartein Rudjord)
 

Overraskende

Jan Ingolf Kristiansens advokat, Tor Eggesvik, sier pågripelsen kom overraskende. Eggesvik har tidligere representert Jan Ingolf Kristiansen og Are Abrahamsen i Johnsen Oil-saken.

– Det er jo lenge siden dette kom opp, og det hadde ikke vært nødvendig å pågripe Kristiansen. Vi har sagt oss villige til å møte Økokrim for lenge siden, sier han til DN.

– Men du burde snakke med Kristiansens forsvarer. Jeg risikerer vel å være i en vitneposisjon i denne saken, sier han.

Eggesvik står formelt som eier av det ene huset som ble ransaket. Advokat Eggesvik kjøpte huset hvor Are Abrahamsen bor, etter et tvangssalg i 2001. Etterpå har han i en årrekke leid det ut til sin klients familie.

– Jeg har vært snill og leid det ut til dem. Det går såvidt rundt økonomisk, sier han.

Kristiansens forsvarer, Kristian Reinert Nilsen, besvarte ikke DNs anrop onsdag. Are Abrahamsen var ikke tilgjengelig for DN onsdag.

Les hele DN Lørdag-dokumentaren om Johnsen Oil i eAvisen fra 2. november 2013 (kjøp tilgang her - les alt digitalt innhold i fire uker for 1 krone).

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.