Fredag var det «all time high» på Oslo Børs da hovedindeksen toppet seg på 656 poeng. Det stopper ikke der, skal man tro flere markedseksperter. I sine ferskeste anslag spår Swedbanks analyseteam at Oslo Børs kan stige mellom 35 og 45 prosent på et års sikt.

– Norske aksjer er middels høyt priset, og det er mer sannsynlig at de skal bli høyere enn lavere priset i neste omgang, mener sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank tror hovedindeksen kan stige kraftig i år.
Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank tror hovedindeksen kan stige kraftig i år. (Foto: Thomas Haugersveen)
Banken gir tre grunner for sitt syn. Det ene er at den samlede veksten i verdensøkonomien tar seg opp, hvilket banken mener å se flere signaler på at den er i ferd med å gjøre.

-Det som vanligvis gjør at børsen tar av, er at den samlede veksten i verdensøkonomien tar seg opp og blir vesentlig høyere, sier Hermanrud.

Swedbank viser til at flere europeiske barometre har hentet seg inn raskere enn banken hadde ventet. Konsumenttilliten er blant annet målt til den nest høyeste på ti år, samtidig som både euroen og europeiske renter er rekordlave. Banken ser heller ingen tegn til oppbremsing i amerikansk økonomi.

– Europa er i bedring og kan fort bli tungen på vektskålen. Hvis da Kina ikke knekker for mye, så er det nok til at vi endelig får et samlet globalt oppsving som typisk gjør at de markedene norske selskaper opererer i, blir strammere og prisene tiltar, slik at selskapene tjener mer penger. Da går Børsen på det, sier Hermanrud, som for tiden er på reise i Kina nettopp for å se nærmere på utviklingen i kinesisk økonomi.

- Vi forsøker å finne mer ut av frykten for at boligmarkedet rakner helt. Det er veldig spennende, sier Hermanrud som søndag besøkte boligutviklere  i Chengdu-området sammen med sjeføkonom Harald Magnus Andreassen og sjef for kredittanalyse, Pål Ringholm.

Han viser til anslag som sier at så mye som 22 prosent av Kinas nybygde boliger står tomme, og at takten øker. Dersom kinesisk boligbygging stopper opp, kan det få konsekvenser for flere verdensomspennende industrier. Kina står for rundt halvparten av verdens forbruk av aluminium, stål og sement, ifølge Hermanrud.

-Det er klart at det er veldig alvorlig hvis aktiviteteten avtar her borte. Det er en av de to-tre tingene som kan velte markedet, sier han.

Aksjer vs. rente

Det andre årsaken til at Oslo Børs skal opp mener Swedbank, er de rekordlave rentene som gjør investorene lite lystne på å sette pengene i banken eller kjøpe obligasjoner. Da er aksjemarkedet tross alt et bedre sted å plassere pengene selv om Oslo Børs ikke er råbillig i utgangspunktet, mener Swedbank.

-Nå er det på en måte ingen andre steder å gå enn i aksjemarkedet. Avkastningen har vært bra lenge og folk føler seg trygge på aksjemarkedet og så begynner pengene for alvor å strømme til markedet. Selv om ikke inntjeningen går så mye opp, så går aksjekursene opp.  Det blir bare dyrere i forhold til inntjeningen, sier Hermanrud.

Den tredje viktige faktoren, er oljeprisene:

– Oljeprisen fort kan komme tilbake i år, men ikke helt tilbake der vi var, sier Hermanrud.

Han tror det er mer enn 50 prosent sannsynlig at flere av de store oljeproduserende landene blir enige om et produksjonskutt som kan stabilisere oljeprisene.

-Da kan vi fort få oljeprisen tilbake i 80 dollar eller mer. Og da vet vi at Oslo Børs går. Vi har tapt en 25-30 prosent mot andre børser siden oljeprisen begynte å falle, spørsmålet er hvor mye av det kan vi ta igjen, sier han.

Han tror derfor hovedindeksen Osebx kan stige fra dagens 656 poeng mot 900–950 poeng.

– Får vi et av de tre rykkene vi snakker om, kan det faktisk skje innen et år, selv om vi skal ha en del medvind for å komme dit så raskt, mener Hermanrud.

Andre markeder bedre

Også meglerhuset ABG Sundal Collier tror Børsen vil svinge seg til nye høyder.

– Vi tror det skal opp en 20–25 prosent i Norge inneværende år, sier aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier.

Han viser til at over halvparten allerede er tatt ut med kursstigningen så langt i år. ABG Sundal Collier tror imidlertid andre aksjemarkeder vil gå bedre enn det norske.

– Vi tror andre markeder kan gå bedre fordi olje fortsatt kommer til å være et drivanker for Norge. Den lave oljeprisen vil fortsette å gi dårlig inntjening i oljeselskapene og oljeserviceselskapene, sier Evjenth.

Også han viser til at europeisk økonomi er i ferd med å snu i rakettfart og at amerikansk økonomi fortsatt ser sterk ut.

- Asia er litt svakere, men den veksttakten man ser i den vestlige verden oppveier for det. Vi tror Kina vil finne en naturlig vekstrate på en seks-syv prosent, og har veldig liten tror på at det blir noen finanskrise i en økonomi hvor det er så mange finansielle reguleringer. Det skal mye til for at det blir en fullblods finanskrise à la det vi så i vesten for noen år siden, mener han.

Dyr børs

Sjefstrateg Leif Rune Rein i Nordea Markets tror også aksjer er et bedre valg enn rentemarkedet.

– Vi er positive til aksjer i forhold til renter, det vil si at vi tror børsen skal fortsette oppover, men vi har undervektet Norge kontra internasjonale aksjer.  Vi tror internasjonale aksjer, type japanske og europeiske, vil gjøre det bedre enn norske aksjer. Det handler om at de har mer momentum i økonomien, sier Rein.

Han mener selskapene på Oslo Børs etterhvert er ganske stivt priset i forhold til inntjeningen om man ser på hvordan selskapene historisk har vært priset.

- Nå er det priset nesten 20 prosent over ti års snitt på Oslo Børs. Men man må ikke glemme å veie det opp mot alternativet som er rentesiden som også er fryktelig mye lavere enn normalt. Så selv om aksjer er stivt priset allerede, så kan de bare bli dyrere og dyrere fordi renteavkastningen er så lav. Det kommer til å være dominerende i alle markeder i alle fall det nærmeste året, sier Rein

Han viser til at Oslo Børs er tungt vektet i energiselskaper, selv om andelen har kommet noe ned de siste årene, og derfor er mer påvirket av oljeprisene enn andre børser .

– Vi tror på god utvikling, men om det blir 5,10 eller 15 prosent til, det vil vise seg.

Andre igjen tror ikke på mer stigning. DNB Markets spådde for en knapp måned siden at toppen allerede kan være nådd: Mener Oslo Børs har steget for mye

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.