Søsknene Lee Man Hong (51) og Lily Hong (47) ble sammen med to andre idømt strenge fengselsstraffer i den såkalte Hong-saken, viser en fersk dom fra Oslo tingrett. Tre av de tiltalte ble frifunnet. Forholdene i den omfattende tiltalen strekker seg helt tilbake til årtusenskiftet.

Bakgrunnen for saken er kontroller av fem Oslo-restauranter som Skatt øst gjennomførte, hvor det ble avdekket svart omsetning og unndratt skatt og moms. Dette skal ha skjedd ved manipulering av kasseapparatene.

Lee Man Hong er dømt til seks år og syv måneder i fengsel, hvorav tre år og syv måneder gjøres betinget. Han må også betale vel 1,1 millioner kroner i erstatning til NAV og 31,2 millioner i solidarisk erstatning til Skatt øst. Ifølge dommen bidro han til å utholde en restaurantomsetning på 88,7 millioner fra skattemyndighetene og lurte NAV til å utbetale seg over en million i trygd.

31,2 mill. i erstatning

- Dommen er etter denne sides syn mangelfullt begrunnet, bygger på forutsetninger som åpenbart ikke kan stemme, og er også ufullstendig når det gjelder min klients påståtte medvirkerrolle, sier Hongs forsvarer Morten Furuholmen.

I dommen heter det at «de straffbare handlingene inngikk i et samordnet opplegg av stort omfang» og at utholdt omsetning «i det omfang det her er snakk om og over så lang tid» fører til en konkurransevridning i forhold til restauranter som driver lovlig virksomhet.

Oslo tingrett fant ikke formildende omstendigheter annet enn at det tok lang tid fra forholdene ble oppdaget til dommen falt og gir de dømte strafferabatt for dette.

Lee Man Hongs søster Lilly Hong dømmes til fengsel i fem år og ti måneder, hvorav tre år og seks måneder gjøres betinget. Hong må betale solidarisk erstatning på 31,2 millioner til Skatt øst.

Kan bli ruinert

- Min klient vil bli tilnærmet ruinert hvis hun må betale dette, sier forsvarer Marius Dietrichson.

Han utelukker ikke en anke. Politiet og skattemyndighetene har sikret seg hefte og tatt utleggsforretning for til sammen 72 millioner kroner i kvinnens eiendeler. Hun eier i dag betydelige eiendomsverdier, deriblant et hus ved foten av Holmenkollen

Lily Hongs tidligere ektefelle (47) er dømt til fengsel i tre år og syv måneder, og må betale solidarisk erstatning til Skatt øst med 12,3 millioner kroner. To år og en måned av straffen gjøres betinget.

- Dette er penger han aldri har hatt i hendene. Det fremgår også av forbruksanalysen, sier mannens forsvarer Jan Christian Kvanvik.

Han er kritisk til måten retten har lagt databevis til grunn for domfellelsen.

- Ikke mulig å tjene så mye

- Konsekvensen av å bruke disse databevisene er at omsetningstallene er urimelig høye, hevder Kvanvik.

Også forsvarer Anders Christensen stiller seg kritisk til beregningene, og regner med at klienten hans vil anke dommen. Christensen representerte en 60-åring som er dømt til tre år og fire måneders fengselsstraff, hvorav ett år og fire måneder er gjort betinget. 60-åringen må betale vel ti millioner i solidarisk erstatning til Skatt øst.

- Vi er uenige i beløpene som legges til grunn her, det er ikke mulig å tjene så mye på å drive en vanlig Kina-restaurant som skattemyndighetene og tingretten legger til grunn, sier forsvarer Anders Christensen.

Aktor Svein Olav Kristiansen ønsker ikke å kommentere dommen.

Les også på DN.no nå:

Mange er villige til å bytte bort sjøutsikt mot 20 minutter kortere vei til jobb - men snart får bergenserne begge deler her  

Siste sjanse på Tjuvholmen? Selger markedets dyreste leilighet

Norsk økonom om Hellas: - Nærmest som å være vitne til et «Game Of Chicken»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.