Oslo Børs falt bredt fredag, på linje med resten av Europa. Bekymring rundt Hellas og nye aksjehandelsreguleringer i Kina ble trukket frem som årsaker til nedgangen.

Subsea 7 var blant få aksjer med oppgang fredag. Morgan Stanley fremholder i en oppdatering at meglerhuset er positive til Subsea 7-aksjen før selskapets kvartalsrapport 29. april, ettersom «alle negative forhold er godt kjent» og derfor allerede reflektert i aksjekursen.

Morgan Stanley har «overweight»-anbefaling på Subsea 7-aksjen med kursmål 97 kroner.

Subsea 7 sluttet opp 0,9 prosent til 83,50 kroner, omsatt for 214 millioner kroner.

B-aksjer i Schibsted

Ellers meldte Schibsted fredag at konsernet foreslår å introdusere nye B-aksjer med en tiendedel av stemmeinnflytelsen til A-aksjene.

Selskapet viser til at etableringen av den nye aksjeklassen vil gjøres gjennom en splitt av selskapets aksjer, slik at for hver A-aksje vil aksjonærene motta én B-aksje. B-aksjene vil være ordinære fullt innbetalte aksjer med tilsvarende rettigheter på alle måter bortsett fra at de er aksjer med begrenset stemmerett.

Handelsbanken Capital Markets mener at Schibsted-planene øker risikoen i selskapet, og at det er nøytralt eller negativt for aksjen.

Ifølge Handelsbanken betyr forslaget at selskapet ikke vil bli splittet i to (et norsk og et internasjonalt rubrikkselskap), og at de ikke vil kjøpe ut Telenor fra Brasil JV-et. Dette mener de kan være negativt.

Videre fremholder meglerhuset at forslaget gjør at selskapet ikke kan bli tatt over, og at det er negativt for andre aksjonærer. Gjennom transaksjonene med Telenor og Naspers har Schibsted vist seg å være gode «dealmakers», og det er positivt.

Schibsted er endte ned 4,2 prosent til 489,70 kroner.

-Det er helt krise

I Schlumbergers kvartalsrapport torsdag kveld, fremgikk det at seismikkvirksomheten, WesternGeco, hadde multiklientsalg på 53 millioner dollar i første kvartal 2015, ned 141 millioner dollar fra det foregående kvartalet.

-Det er helt krise, sa seismikkanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til TDN Finans.

ABG-analytikerens oppfatning gjenspeiles også i oppdateringer fra DNB Markets og Pareto Securities.

Olaisen understreket at man ikke vet hvor mye av salget som er late sales og hvor mye som er forhåndsfinansiering, men at det uansett er langt lavere enn det som var ventet i markedet.

-Det er nok en bekreftelse på at seismikksalget har vært svakt i kvartalet, sa han.

ABG-analytikeren sa ellers at godkjenningen mexicanske myndigheter nylig ga Petroleum Geo-Services (PGS), TGS-Nopec, Dolphin Group og Spectrum for å innhente 2D-seismikk er positivt, og at man venter at selskapene kommer i gang med arbeidet før sommeren.

PGS falt 1,5 prosent og TGS falt 1,0 prosent.

Rate-bedring i tørrlast

Analytikerne Frode Mørkedal og Herman Hildan i Clarksons Platou Securities skrev ellers fredag at det brasilianske selskapet Vale de seneste dagene har tatt en del capesize-skip for transport av jernmalm fra Brasil til Kina, og at ratene har steget i tråd med dette.

«Meglere sier det er nå er optimisme i markedet og ser høyere rater neste uke», heter det.

Golden Ocean endte ned 0,7 prosent til 40,70 kroner.

Lakse-løsning

Marine Harvest og andre oppdrettsselskaper var ned fra åpning hentet seg noe inn etter at Nærings- og fiskeridepartementet meldte om at Kina og Norge er blitt enige om nye attestformuleringer som gjør at eksporten av laks til Kina kan opprettholdes.

-Etter en konstruktiv dialog mellom norske og kinesiske myndigheter den siste måneden er vi nå enige om en attest. Dette er jeg svært tilfreds med. Det betyr at eksporten av laks til Kina kan fortsette, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i en pressemelding.

Hun legger imidlertid til at det fremdeles utfordringer for handelen med laks mellom Norge og Kina.

- Vi må derfor være forberedt på at situasjon vil være vanskelig og delvis uforutsigbar i overskuelig fremtid, sier Aspaker

Eksportstoppen for laks fra slakterier i Sør-Trøndelag, Nordland og Troms gjelder fremdeles.

Marine Harvest var nede i 93,4 kroner like før meldingen men snudde opp etter denne og sluttet uendret på 94,85 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,34 prosent på 651,17 poeng, omsatt for 3,9 milliarder kroner.

Les også:

Kraftig børsfall i Europa etter handelsstopp  

- Dette er svært positivt

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.