Oslo Børs trosser markert nedgang på amerikanske børser før helgen, og stiger i liket med oljeprisene.

Nordsjøoljen er opp rundt 80 cent til 64,2 dollar fatet, samtidig som dollarkursen holder seg stabil mot norske kroner på omlag 7,8 kroner.

Gladmelding fra Archer

Det John Fredriksen-dominerte brønnteknikkselskapet Archer rykker til etter å ha kommet til enighet med kreditorene om endringer i lånebetingelsene.

«Etter disse endringene, og til tross for de alvorlige utfordringene industrien har, venter Archer å overholde alle lånebetingelser under låneavtalen i overskuelig fremtid», heter det i en melding.

Archer stiger 7,8 prosent til tre kroner per aksje. Tross en oppgang på over 50 prosent sålangt i år, har verdiene i selskapet mer enn halvert seg de siste seks månedene.

Ser emisjon i Norwegian

Flyselskapet Norwegian stiger også markert.

Citi ser fortsatt høy risiko for at selskapet blir nødt til å gjøre en emisjon, ifølge TDN Finans. Tross høyere omsetning ventes ikke resultat per aksje bedres på mange år grunnet finansieringskostnader og flyeierskap, fremgår det av en oppdatering.

Meglerhuset gjentar sin salgsanbefaling og kursmål på 250 kroner.

Norwegian-aksjen stiger 2,9 prosent til 296 kroner.

Økt tro på amerikansk rentehopp

Amerikanske børser var markert ned fredag, der samtlige toneangivende markeder var mellom 1-1,5 prosent i minus på indikasjoner om at inflasjonen i USA tiltar, samt bekymring rundt Hellas.

Nordea Markets påpeker at fredagens inflasjonstell ga tegn på at trenden i underliggende inflasjonen i USA har flatet ut, ifølge meglerhusets morgenrapport.

«Med positiv vekst i den underliggende inflasjonen for andre måned på rad burde Fed få større tro på at prisveksten vil akselerere tilbake mot to prosent på mellomlang sikt, hvilket gir støtte til vårt anslag om renteøkning i september», skriver Nordea Markets.

«Grexit» lever

Fredag møter EUs finansministre på ny, og spørsmålet er om det blir en ny avtale med det gjeldsutsatte landet.

«Det er langt fra gitt at det blir noen Hellas-avtale på dette møtet. Det kommer flere muligheter senere, men spekulasjonene om «Grexit» vil holdes levende», skriver Nordea Markets i morgenrapporten.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,4 prosent til 653,6 poeng.

Les også:
Kina-tiltak løfter oljeprisene
Yara tar stortap i Libya
Asia i dag: Stabiliserer glødende aksjemarked  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.