Yara-aksjen faller bare 0,7 prosent etter meldingen om at Yara skriver ned verdien av investeringen i Lifeco med 112 millioner dollar (cirka 870 millioner kroner). Yara vurderer nå sin andel av det nedstengte anlegget til nærmest å være verdiløs. Den gjenstående bokførte verdien av er på stusselige 18 millioner dollar, og det tilsvarer vel verdien på noen maskiner man kanskje kan plukke med seg.

«På grunn av de forverrede sikkerhetsutsiktene i Libya, anser Yara sannsynligheten for ytterligere forverring av driftsforholdene for Lifeco-anlegget som stor. Tatt i betraktning en allerede krevende situasjon for samarbeidsselskapet, både når det gjelder tilgang på gass og finansiell situasjon, har Yara derfor besluttet å skrive ned verdien på sin investering i Lifeco med 112 millioner USD,» heter det i en børsmelding fra Yara.

Anlegget ble stengt ned tidligere i år på grunn av på grunn av sikkerhetssituasjonen og det er nok en stund siden at aksjemarkedet tilla den libyske virksomheten noen verdi overhodet.

Virksomheten ble etablert i 2009 ved at Yara inngikk samarbeid med National Oil Company of Libya, som skulle levere naturgass til anlegget, og Libyan Investment Authority. Yara eier 50 prosent, mens de to øvrige partnerne eier 25 prosent hver.

Ikke nok med at virksomheten nå er nærmest verdiløs, det er etableringen av dette selskapet som har stått sentralt i korrupsjonssaken mot fire tidligere Yara-ledere, deriblant tidligere Yara-sjef Thorleif Enger.

På fredag kommer Yara med tall for første kvartal, og disse tallene er langt viktigere for Yara-kursen enn det verdiløse anlegget i Libya.

Pareto venter en sterk rapport fra Yara, støttet opp av kraftig fall i gasspriser, en viktig innsatsfaktor i gjødselproduksjonen, og gunstige valutaeffekter. Riktignok har ureaprisene vært svake de siste månedene, men dette oppveies av lavere pris på innsatsfaktorer og positive valutaeffekter. 

Pareto venter et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 5,5 milliarder kroner, betydelig opp fra 3,8 milliarder kroner i samme kvartal ifjor.

Meglerhuset har en kjøpsanbefaling på yara-aksjen, med kursmål 475 kroner, opp 15 prosent fra dagens kursnivå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.