Etter å ha fått brutal medfart sist fredag var det igjen oppgang på Wall Street.

Mandag var det nyheten fra Kina om kutter kapitalkravene til utlånere samt sterke tall fra Morgan Stanley som først satte tonen. Men litt utover dagen ble det tydelig at teknologiaksjene skulle trekke lasset.

Teknorush

Gjennom mandagen klarte teknologiaksjene å hente inn mye av det tapte fra fredag. Flere av de store teknoaksjene viste god form.

- Hvis du ønsker å forutse hva som kommer er teknoselskapene gode å følge med på, sa investeringstopp Krishna Memani i Oppenheimer Funds i et telefonintervju med Bloomberg News.

-Teknoselskapene er ofte vekstselskaper med en høyere beta sammenlignet med det øvrige markedet. Verden trenger en god veksthistorie, fortsatte han.

Apple steg 2,3 prosent til 127,6 dollar per aksje. IBM endte opp 3,4 prosent til 166,16 dollar per aksje. Mens Microsoft ble løftet 3,1 prosent til 42,90 dollar.

Meglerhuset Morgan Stanley steg etter at selskapet rapporterte om sin høyeste justerte omsetning på mer enn fem år. Aksjen endte opp 0,6 prosent til 36,96 dollar etter å ha blitt handlet opp mer enn én prosent tidligere på dagen.

Blant aksjer som slet mandag var det delvis norske rederiet Royal Caribbean Cruises som falt hele 8,0 prosent til 72,71 dollar innen handelsdagen var over. Fallet kom etter at cruiserederiet kuttet helårsanslagene for 2015 i forbindelse med fremleggelse av kvartalstallene for første kvartal.

Kina letter

Kinesiske ledere har bestemt seg for å bidra til vekst, og kuttet derfor reservene utlånere må ha i bakhånd. Kuttet kommer få dager etter at økonomiske data viste den svakeste økonomiske veksten på seks år. Det innebærer at også den kinesiske økonomien er blitt del av landene som føler de må bidra med stimuli for å holde hjulene i gang.

- Det er en påminnelse til investorer at sentralbanker er veldig lydhøre og villige til å trå til når det er behov, sier Andreas Nigg, sjef for aksje- og råvarestrategi hos Vontobel Asset Management in Zurich.

- Dette pleier å hjelpe investorer over i mer risikable aktiva. Vi hadde en større korresjon på fredag, så dette kan også være en teknisk reversering, fortsatte han.

Valutaspenning

Nå som selskapene er i gang med å rapportere resultater for første kvartal er det også fokus på hvordan en sterkere dollar påvirker omsetning og bunnlinje.

- Når det er store endringer i valutamarkedet eller råvaremarkedet tar det noe tid før effektene viser seg. Ettersom mange hadde valutasikringer så vi ikke store utslag i fjerde kvartal, sier sjefstrateg Colin Cieszynski hos CMC Markets til Marketwatch.com.

- Nå er fokuset på hvor ille effekten var i første kvartal, fortsatte han.

Da handelen stengte klokken 22.00 norsk tid så det slik ut på Wall Street:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.