Arctic nedgraderer PGS-aksjen fra hold til selg og barberer kursmålet til 33 kroner, som er ned over 20 prosent fra dagens nivå. Aksjen faller fem prosent nå på formiddagen.

«Utnyttelsestallene for PGS i første kvartal avslører en av de verste kvartalene i selskapets historie,» skriver Arctic ifølge TDN Finans.

Meglerhuset venter at ettersalget av seismikk vil falle 50 prosent fra første kvartal 2014 til første kvartal 2015. PGS vil etter Arctics nye estimater i fjerde kvartal komme i brudd med lånebetingelsen som regulerer gjeldsgraden. PGS har tidligere sagt at det kan bli aktuelt å selge noen av skipene for så å lease dem tilbake. Ifølge meglerhusets industrikilder har PGS allerede testet markedet for et mulig salg av seismikkskipet PGS Apollo, men at PGS-ledelsen ikke vil kommentere dette.

«Vi tror et «sales lease-back» av PGS Apollo er sannsynlig og vil ikke bli overrasket dersom en egenkapitalemisjon på mellom 100 og 200 millioner dollar blir annonsert i den nærmeste fremtid,» skriver Arctic.

En kriseemisjon er ett av de sikreste måtene vi kjenner for raskt å få ned aksjekursen. En slik kriseemisjon prises alltid med en betydelig rabatt i forhold til gjeldende markedskurs. Derfor blir slike emisjoner ofte også gjort som tegningsrettsemisjoner, slik at ingen aksjonærer ufrivillig skal bli grovt vannet ut.

At PGS er aktuell med en emisjon er ikke noe spesifikt for dette selskapet. Hele oljeservicenæringen er i dyp krise, og det er mange selskaper, spesielt innen seismikk og rigg, som etter hvert vil komme i en likviditetsskvis. Da er det de selskapene som har aksjonærer med kontanter på bok som kommer til å overleve. Resten vil bli kjøpt opp av andre selskaper.

Men Arctic tror ikke på en likviditetsskvis for PGS nå. Selskapet har en lånefasilitet på 400 millioner dollar som fortsatt ikke er trukket på. PGS vil trolig begynne å trekke på fasiliteten i andre kvartal 2016.  

Arctic tror ikke på en bedring i seismikkmarkedet før i starten av 2017. Det blir fryktelig lenge, trolig for lenge, å vente for noen av de mest gjeldsutsatte selskapene.

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.